sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Slovenia cumpără încă 20 de trenuri elvețiene

Directorul Căilor Ferate Slovene – Transport de pasageri, Darja Kocjan, și reprezentantul Stadler Group Željko Davidović au semnat miercuri contractul pentru achiziționarea a 20 de trenuri elvețiene noi de pasageri fabricate de către compania Stadler, în prezența prim-ministrului Robert Golob și a ministrului Infrastructurii Alenka Bratušek.

Potrivit SŽ, tranzacția în valoare de mai puțin de 150 de milioane de euro va permite o creștere suplimentară a calității serviciilor în transportul feroviar de călători. Noile garnituri de pasageri ale producătorului elvețian Stadler au o propulsie diesel cu posibilitatea de electrificare ulterioară.

Valoarea contractului este de 148,3 milioane de euro, iar primele livrări sunt programate pentru 2025. Dušan Mes, directorul Căilor Ferate Slovene (SŽ), spune că astfel se completează ciclul de reînnoire a materialului rulant – un total de 72 de vehicule noi, care vor fi puse în funcțiune până la sfârșitul anului 2025.

Trenuri elvețiene

Investiția totală se ridică la aproape o jumătate de miliard de euro. „Odată cu renovarea liniilor și construcția unui nou centru de pasageri, după 2026, serviciile publice feroviare de pasageri se vor îmbunătăți semnificativ cu siguranță. Estimez realist că vom fi comparabili cu țările nordice mai dezvoltate, precum Austria, Germania, Elveția. Este, de asemenea, obiectivul nostru – să avem un număr similar de pasageri pe populație totală ca și în aceste țări. Astăzi transportăm 15 milioane de pasageri, iar obiectivul final este de 30 de milioane de pasageri până în 2030.”

Ministrul Infrastructurii, Alenka Bratušek, a declarat că, atunci când și-a asumat mandatul, a subliniat că una dintre marile ei priorități a fost o cale ferată „verde”, durabilă și sigură.

Gară renovată din fonduri UE

Pentru Slovenia ziua de miercuri e importantă și dintr-un alt punct de vedere. Tot miercuri a fost deschisă simbolic gara Grosuplje care a fost finanțată din fonduri europene. „În acest fel, am vrut să arătăm că investim la ambele capete – în infrastructură, iar aici creștem științific absorbția de fonduri. Dacă am investit 300 de milioane în 2022, vom investi 470 de milioane în acest an”.

Golob a subliniat că traficul de marfă este chiar mai important decât cel de pasageri. „Știm cu toții că situația de pe drumurile de astăzi este, din păcate, catastrofală și știm cu toții că traficul de marfă trebuie îndepărtat de pe drumuri cât mai curând posibil. Singura alternativă pentru aceasta este calea ferată, așa că sper la pași viitori importanți în acest domeniu”.

Slovenske Železnice a încheiat prima fază de renovare a materialului rulant în septembrie anul trecut, când i s-a livrat ultimul dintre 52 de trenuri Stadler noi. De atunci, 21 de trenuri electrice Flirt cu etaj, zece trenuri Kiss electrice cu două etaje și 21 de trenuri Flirt diesel cu un singur etaj circulă pe șinele slovene.

Mes a mai spus că odată cu noile orare sunt implementate anumite trenuri directe, ceea ce înseamnă timpi de călătorie mai buni, mai ales pe legăturile între orașe mai mari. „Acest lucru va fi deja în calendarul pentru 2024 și în măsură mai mare în 2025. Urmărim reînnoirea liniilor”, a spus el. Potrivit acestuia, cele 52 de trenuri pe care SŽ le-a preluat deja reprezintă călătorii mult mai confortabile și o capacitate mai mare (Stadler-urile cu etaj pot transporta mai mult de 550 de pasageri). „Numărul de pasageri a crescut cu aproape două milioane. După cum a spus premierul Golob, statul construiește infrastructură, iar SŽ construiește servicii mai bune legate de noile trenuri”.

Potrivit acestuia, noile trenuri sunt capabile să circule cu 140 km/h și anumite tronsoane sunt deja adaptate la acest lucru. „În ceea ce privește cota sau timpii de deplasare mai buni, există trenuri directe, ceea ce înseamnă mai puține opriri. În ceea ce privește liniile regionale, este la latitudinea statului să dubleze anumite tronsoane, măcar parțial. În momentul de față, cea mai mare provocare este de a putea crește numărul de trenuri, cel puțin în ceea ce privește distanțele mai scurte până la Ljubljana (…) În acest moment, doar un tren direct poate însemna un timp mai bun”, a adăugat el. Scopul este ca pasagerii să ajungă de la Maribor la Ljubljana în mai puțin de 90 de minute. „Când se vor termina lucrările, sper că până în 2025, să reușim acest lucru”.

Ultimele Articole