Slovacia comanda cinci automotoare de la Stadler

Operatorul feroviar slovac ŽSSK a comandat cinci automotoare cu tractiune prin cremaliera / prin aderenta tip GTW si o locomotiva multifunctionala cu tractiune prin cremaliera / prin aderenta de la Stadler.
Vehiculele vor intra in operare in 2022 pe reteaua cu tractiune prin cremaliera / prin aderenta pe liniile cu ecartament metric din regiunea Muntilor Tatra, cea mai mica regiune muntoasa de mare altitudine din lume.
Vehiculele pentru transport de calatori comandate de TEŽ fac parte din cea mai noua generatie de vehicule cu podea joasa tip GTW adaptate operarii pe reteaua cu tractiune combinata prin cremaliera si prin aderenta. Vehiculele de acest tip sunt operate cu succes in Franta si in Elvetia. Cele cinci automotoare au fiecare 91 de scaune si 2 spatii pentru carucioarele cu rotile, dar si zone multifunctionale pentru biciclete si carucioare pentru copii. Vehiculele sunt dotate cu Wi-Fi, aer conditionat si un sistem modern de informare a pasagerilor, dar si sisteme video si de numarare a pasagerilor. Podeaua joasa faciliteaza urcarea pasagerilor.
Locomotiva multifunctionala are tractiune electrica si motor diesel care respecta standardele de emisii EURO-IIIB. Acesta poate fi folosit pe liniile cu tractiune prin aderenta sau cu tractiune prin cremaliera. In timpul iernii, se poate monta o suflanta pe locomotiva pentru a indeparta zapada de pe sinele operatorului TEŽ. Cabinele mecanicului sunt dotate cu aer conditionat. Vehiculul poate fi operat de la distanta prin transmisie radio. Astfel de vehicule-utilaj sunt deja folosite pe rutele montane din Elvetia si Spania.
„Suntem incantati ca am castigat aceasta licitatie si asteptam cu nerabdare sa livram operatorului TEŽ cea mai noua generatie de vehicule GTW fiabile, sigure si confortabile. Operatorul feroviar si pasagerii acestuia vor beneficia de vehicule moderne”, a declarat Peter Jenelten, Vicepresedinte Stadler Rail Group in timpul semnarii contractului in Štrba, Slovacia.