spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Slovacia a inaugurat un terminal pentru industria auto

Administratorul infrastructurii feroviare din Slovacia, ŽSR, a inaugurat un nou terminal intermodal in Lužianky, in Districtul Nitra, in partea central-vestica a Slovaciei. Terminalul TIP Lužianky are trei unitati functionale separate: expeditie feroviara, depozitare si intermediere containere.
Terminalul TIP Lužianky are o suprafata de 50.000 de metri patrati care permit depozitarea produselor, iar infrastructura feroviara este formata din patru linii de expeditie de 700 m si o rampa de incarcare supraetajata. Terminalul este conectat la statia Lužianky care se afla la o distanta de 2,15 km, iar legatura dintre terminal si statie consta intr-o linie simpla, neelectrificata. Partea estica a terminalului este conectata direct la Jaguar Land Rover Slovacia, iar in partea de nord se afla zona de expeditie feroviara.
Terminalul a fost proiectat de Prodex, iar constructia a fost realizata de Strabag. Valoarea proiectului a fost de 39,9 milioane de euro, iar documentatia proiectului si asistenta tehnica au fost evaluate la 1,8 milioane de euro. Terminalul TIP Lužianky a fost finantat de ŽSR care a folosit fonduri obtinute din alte activitati comerciale realizate anterior.
Terminalul va deservi mai ales industria auto, Jaguar Land Rover Slovacia fiind cel mai mare client al sau in prezent. Anul acesta, compania si-a extins activitatea in Slovacia prin mutarea productiei SUV-ului Land Rover Discovery si a altor modele in Lužianky cu o capacitate de productie de pana la 150,000 de vehicule pe an. ŽSR a semnat doua contracte cu Jaguar Land Rover, unul pentru inchirierea unui depozit pentru produse finite si altul pentru prestarea de servicii de transport pentru produsele finite. In ambele cazuri, contractele pe termen lung sunt valabile pana la sfarsitul lui 2048. ŽSR estimeaza ca terminalul TIP Lužianky sa genereze venituri la bugetul companiei de cel putin 2,7 milioane de euro si chiar pana la 3,5 milioane de euro pe an. ŽSR se astepta la un profit de 100 de milioane de euro.

Ultimele Articole