SIVECO Romania – partener in proiectul ETS

SIVECO Romania a anuntat ca participa la proiectul de cercetare Electronic Ticketing System, menit sa modernizeze transportul public european. In cadrul proiectului, consortiul international dezvolta un sistem inteligent de recunoastere automata a biletelor, care permite accesul rapid al calatorilor in mijloacele de transport.

Sistemul ETS este dezvoltat prin proiectul Electronic Ticketing System de un consortiu international din 4 tari: SIVECO Romania, Convex Network (Romania), Elektronet (Turcia), TMOB (Turcia), DTS (Coreea de Sud), IDI Eikon (Spania) si este finantat la nivel european prin programul ITEA3.

Sistemul ETS (Electronic Ticketing System) poate fi folosit pentru metrou, autobuz, feribot, tramvai, tren. Proiectul isi propune realizarea unui sistem integrat, imbunatatind experienta calatorilor care trebuie sa foloseasca mai multe mijloace de transport. ETS revolutioneaza transportul public prin eliminarea turnichetilor din statiile de metrou, ceea ce permite accesul rapid al calatorilor in mijloacele de transport si reduce cozile de la intrare, chiar si in timpul orelor de varf. Acest lucru este posibil datorita tehnologiei BLE (Bluetooth Low Energy) care identifica automat biletele, fara a fi necesara validarea lor de catre calatori. Unul dintre beneficiile majore ale acestui sistem consta in evacuarea foarte rapida a calatorilor in cazul unor catastrofe naturale.

Calatorii pot folosi aplicatia ETS pe telefonul mobil propriu sau pot achizitiona un smart card cu BLE pentru a stoca biletele electronice. Valoarea unei calatorii va fi calculata in functie de distanta si se pot aplica reduceri si in functie de frecventa de utilizare a unui anumit traseu, prin programele de loialitate stabilite de operatorul de transport. Utilizatorii aplicatiei mobile ETS vor beneficia de puncte de loialitate pe care le pot utiliza ulterior pentru a achizitiona alte bilete gratuite. In plus, ei au acces la informatii privind istoricul tranzactiilor si calatoriile efectuate.

De asemenea, si transportatorii au acces la informatii detaliate privind utilizarea infrastructurii de transport din fiecare statie, numarul celor care calatoresc fraudulos, tranzactiile efectuate si multe alte detalii. Informatiile sunt disponibile intr-o interfata web, in orice moment, doar utilizatorilor autorizati. Pe baza informatiilor inregistrate, sistemul poate sa ofere predictii care pot fi folosite pentru a preintampina supraaglomerarea si contribuie la optimizarea resurselor disponibile.

Echipa de experti SIVECO care a dezvoltat sistemul de back-office pentru transportatori si care va integra toate componentele sistemului ETS se va implica si in proiectul pilot planificat pentru sfarsitul anului 2018, la Istanbul.