spot_img
miercuri, iulie 6, 2022
spot_img

Marius Chiper, CFR SA: avem nevoie de tineri care să se angajeze în sistemul feroviar

Directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Marius Chiper, a făcut joi un apel la tineri să se angajeze în sistemul feroviar.

sistemul feroviar

”Fac un apel la studenți. La nivelul inginerilor, al funcțiilor de conducere și de execuție, media de vârstă este de peste 50 de ani în companie. Avem nevoie de tineri care să vină să se angajeze în sistem”, a spus Chiper în deschiderea celei de-a 18-a ediții a Simpozionului științific “Noi concepte în realizarea și modernizarea liniilor de cale ferată”.

Demersul său a fost susținut de Corneliu Luscalov, director executiv al Asociației Industriei Feroviare din România. El a amintit, în context, că salariul minim în construcții este de 3.000 de lei brut, iar constructorii beneficiază de facilități fiscale ”mai ceva decât IT-iștii”. ”Noi vom pleca. La pensie. Așa că este nevoie de oameni tineri care să ne înlocuiască”, a spus Luscalov.

Dincolo de apelul la tineri, Marius Chiper a făcut și câteva considerații referitoare la situația actuală a căii ferate. ”Am început să trăim pe picioarele noastre, să implementăm soluții moderne. Calea ferată e pe un trend de dezvoltare. Avem nevoie de ingineri, de proiectanți, de consultanți, de executanți de lucrări”, a spus directorul general al CFR SA.

El a adăugat că lucrările de reparații și de modernizare a căii ferate vor continua, într-un ritm mai accentuat: ”Continuăm cu modernizări de poduri, de stații, de treceri la nivel cu calea ferată”.

Progresele din ultimii ani ale administratorului de infrastructură feroviară au fost remarcate și de Corneliu Luscalov. ”În ultimii doi ani, CFR s-a apucat de o serie de lucrări importante și, ceea ce este esențial, în sfârșit sunt programe multianuale, pentru că nu te poți apuca de o lucrare în septembrie și să o termini până în decembrie”, a spus directorul executiv al Asociației Industriei Feroviare din România.

Octavian Udriște: sistemul feroviar este indispensabil

La rândul lui, Octavian Udriște, președinte onorific la Club Feroviar, a subliniat faptul că anul acesta sistemul feroviar din România are trei aniversări. Pe 13 august s-au împlinit 60 de ani de la sosirea în țară a primelor două locomotive Diesele electrice din Elveția, model care a fost produs apoi la Electroputere Craiova.

A doua aniversare este peste câteva zile, când se implinesc 150 de ani de la inaugurarea primei căi ferate de pe teritoriul de atunci al României, București Filaret – Giurgiu, linie care este însă închisă în ultimii 14 ani din cauza prăbușirii podului de la Grădiștea. În fine, pe 16 noiembrie se împlinesc 40 de ani de la punerea în funcțiune a primului tronson al metroului bucureștean, între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea.

”Sistemul feroviar este indispensabil unei țări de mărimea României, a concluzionat Octavian Udriște.

Lucrările științifice vor fi publicate în volumul Simpozionului

Simpozionul “Noi concepte în realizarea și modernizarea liniilor de cale ferată”, la care Club Feroviar este partener, se desfășoară în clădirea Facultății de Căi Ferate, Drumuri și Poduri, Bulevardul Lacul Tei nr. 124, Sector 2, București. Alături de Club Feroviar, parteneri ai evenimentului sunt Asociația Industriei Feroviare din România, Wiebe România, Vossloh și Swietelsky.

În prima zi a simpozionului, după deschiderea oficială a manifestării, între orele 10,00 și 12,00, a avut loc prezentarea referatelor de sinteză și prezentarea studiului privind eficiența mentenanței periodice a căii ferate. Apoi, în intervalul orar 13,00 – 17,00 se vor prezenta referatele științifice. După susținerea publică, lucrările vor fi publicate în volumul Simpozionului, cotat ISSN. În a doua zi a simpozionului, între orele 10,00 – 14,00, participanții sunt invitați la o vizită la lucrări din domeniul liniilor de cale ferată.

Președintele Comitetului de organizare este dr.ing. George Stoicescu, profesor universitar Colectiv CF, Facultatea C.F.D.P. Președintele Comitetului științific este dr.ing. Stelian Poștoacă, conf.univ. Facultatea C.F.D.P.

Ultimele Articole