Autoritatea pentru Reformă Feroviară a organizat joi o conferință de presă care a marcat „închiderea” proiectului „sistem integrat, bază de date unică și furnizare de informații privind sistemul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători”. Deși birocratic proiectul e „închis”, o astfel de conferință fiind obligație legală, rămân „deschise” și problematice multe aspecte ale acestui sistem.
În prezența presei, a unor reprezentanți ai sindicatelor şi a unor oficiali ai Ministerului Transporturilor, Ștefan Roșeanu a punctat istoria Autorității pentru Reformă Feroviară, proiecte privind achiziția de material rulant și, nu în ultimul rând, progresele proiectului „vedetă” al instituției, respectiv sistemul de ticketing, ce include și o componentă de raportare a datelor de către operatori.
În privința materialului rulant, Ştefan Roșeanu a ținut să precizeze că „nu crede în comunism”, vrând să sugereze că statul va achiziționa și închiria doar o mică parte a materialului rulant necesar operatorilor. Nici noi nu credem în comunism, însă nu putem contesta faptul că în acele vremuri calea ferată funcționa mult mai bine decât funcționează în prezent, după 30 de ani de „capitalism”.
„ARF nu se substituie operatorilor de material rulant. Va fi vorba de 15%-20% din parcul de material rulant necesar operatorilor (ponderea celui pus la dispoziție de către stat – n.red.)”.
Noutăți lipsă. Proiect închis, funcțional la doar doi operatori din șase
În ceea ce privește proiectul de ticketing, noutățile prezentate au cam lipsit, fiind vorba de o evoluție a proiectului, comparabilă cu cea de acum câteva luni când s-a anunțat în premieră posbilitatea ca românii să își cumpere online bilete combinate de la doi operatori (din șase existenți pe piață), şi anume de la CFR Călători și Transferoviar Călători. De altfel, simularea făcută de specialiști ai companiei Informatică Feroviară, care a implementat proiectul, a cuprins joi eliberarea unor bilete emise pe ruta București-Ploiești-Slănic, operată combinat de CFR Călători și Transferoviar Călători.
La sfârșitul lunii septembrie se așteaptă ca sistemul să fie implementat și de către Regio Călători și Astra Vagoane Călători. Împreună cu CFR Călători, aceste companii ar opera 85% din totalul traficului feroviar de călători.
Pe lângă imposibilitatea ARF de a impune operatorilor privați un calendar strâns de implementare a proiectului și de intrare în acesta, rămân deschise întrebări privind eliberarea biletelor pentru categorii de pasageri, precum pensionarii, studenții, elevii. Toți aceștia beneficiază de legi speciale şi de proceduri speciale la eliberarea legitimațiilor de călătorie, care pot fi cu greu puse în acord cu sistemul de ticketing. El promite noi proceduri de eliberare a biletelor, cu o componentă digitală importantă, elaborate pe baza discuțiilor purtate cu instituțiile responsabile de gestionarea drepturilor acestor categorii.
Tot la capitolul „arată bine, dar funcționează parțial” se află și problema eliberării de bilete combinate la casele de bilete, aspect important, căci cel mai probabil majoritatea biletelor de tren se vând fizic la case, nu online.
Sistemul de ticketing va trebui concesionat, căci în prezent orice procesator de plăți are posibilitatea de a face plăți doar către o singură firmă. În cazul transportului combinat, cei doi operatori, sau mai mulți, vor trebui să își împartă veniturile obținute din vânzarea biletelor.
„În viitorul apropiat va trebui să derulăm o licitație în care să concesionăm mentenanța și operarea acestui sistem de ticketing în numele statului român. Noi nu suntem gestionari de baze de date GDPR, nu încasăm bani, lucrăm doar prin Trezoreria statului. De aceea, a trebuit ca sistemul de prelucrare a datelor de plată să fie dirijat direct către operatori”, spune el.
La multe întrebări, Ștefan Roșeanu s-a disculpat invocând puterea limitată a instituției pe care o conduce și responsabilitatea parțială, incapacitatea de implementare și soluționare a problemelor, fără un răspuns corespunzător al altor instituții. „Noi ne-am făcut treaba”, a fost răspunsul șablon.
El a ținut să precizeze că situația nu e mai roz în alte țări, precum Bulgaria sau Ungaria, unde există un singur operator de călători sau Germania, unde DB este dată în judecată de operatorii privați mai mici din cauza faptului că gigantul nu permite acestora acces la sistemul de rezervare.
Maxim Rodrigo: Românii sunt sceptici să își facă online conturi
Prezentarea a fost primită critic de către liderul Federației Sindicale a Transporturilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim. El are rezerve în legătură cu acest sistem care va duce la disponibilizări nedorite ale casierilor și care nu va fi primit cu interes de către toți românii, mulți fiind circumspecți la deschiderea de conturi online.