Conducerea CFR SA a numit doi noi membri în Consiliul de Administrație al Electrificare CFR SA în persoana Anei Maria Dascălu, director juridic al gestionarului de infrastructură și a lui Aurelian Oneci, director în companie. Astfel s-a ajuns ca această companie să aibă câte un director la fiecare patru angajați.
Ministerul Transporturilor, prin AGA, a aprobat propunerea CFR SA de numire a doi noi membri în CA Electrificare SA, aceștia fiind Ana Maria Dascălu, director juridic și Aurelain Oneci, director general adjunct tehnic al CFR SA.
Numirile aprobate prin hotărârea AGA nr 13 din 12 aprilie 2023 ridică la șapte numărul membrilor CA într-o companie care are puțin peste 30 de angajați.
Numirile sunt de neînțeles, în condițiile în care în CA-ul companiei Electrificare CFR SA se găsesc oameni fără nicio legătură cu domeniul feroviar, singurele conexiuni ale acestora fiind cu lumea politică.
Electrificare CFR: Patru membri CA din șapte, fără legătură cu domeniul
Astfel:
Ceșa Petru. Pus sub urmărire penală în ianuarie, situație detaliată aici într-un articol Club Feroviar. Acesta a fost director general adjunct tehnic în cadrul Companiei Naționale de Căi Ferate (CNCF) CFR SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată;
- uzurparea funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Hunyadi Monica. Proprietară de salon de înfrumusețare cu studii de master în comunicare și experiență de doi ani în pozițiile de colaborator extern și consultant la Camera Deputaților. Ea este din 2020, conform termene.ro, asociat și administrator unic al firmei Hunymoo SRL, cu profil de „coafură și alte activități de înfrumusețare”, care operează salonul de profil Aspect Studio din București.
Ungureanu Petre. Consilier director general CFR SA, activitate de 20 de ani în SRI. Petre Ungureanu este asociat cu Vasile Albulescu (prietenul din copilărie al ministrului Sorin Grindeanu), împreună cu care a cumpărat două societăți ce administrează cariere de piatră din zona de vest a țării. Cazul a fost relatat aici de Club Feroviar.
Societatea GEI Palat CFR SA este condusă din martie anul trecut de Petre Ungureanu, căruia i-au tot fost prelungite mandatele. Petre Ungureanu este de șapte ani consilier al directorului general al Electrificare CFR SA, iar anterior (1998-2017) a lucrat la Serviciul Român de Informații (SRI).
El a absolvit Grupul Școlar Agricol Corabia în 1993, cu specializarea ”mecanic agricol”, după care a obținut un certificat de absolvire a unui curs de pregătire în sisteme XIS 5335S în SUA, la Astrophysics Inc. (2006), diplomă de inginer-diplomat după ce a urmat cursurile Facultății de Management și Inginerie Economică în Agricultură din București (2003-2008) și diplomă de licență de la Facultatea de Fizică a Universității Hyperion (2009).
Gurza Vasile. Pensionar din Timișoara, reactivat. După numirea lui Ion Simu-Alexandru ca director general, la cârma Direcției de Achiziții a fost numit în martie 2022 Vasile Gurza, care ulterior a fost promovat ca director comercial. El are calitatea de pensionar, ocupă funcția de director de achiziții al CFR SA. Potrivit declarației sale de avere de pe site-ul companiei Electrificare CFR, unde este membru în Consiliul de Administrație, Vasile Gurza a câștigat anul trecut 15.000 de lei din pensie, dar aproape de zece ori mai mult, respectiv 144.000 de lei (aproximativ 12.000 de lei pe lună) din funcția de revizor general la Timișoara.
Șapte directori la 32 angajați
Dacă s-ar fi dorit includerea în CA Electrificare CFR SA a unor profesioniști concomitent cu menținerea membrilor CA la un număr rezonabil nu ar fi fost nimic mai simplu pentru ministrul Transporturilor decât să dispună excluderea din CA a celor patru membri care nu au legătură cu domeniul. Apoi, potrivit legii, Electrificare CFR poate avea și doar trei membri în CA, nu șapte.
Decizia AGA MT scandalizează operatorii privați feroviari, care prin energie plătită susțin activitatea și salariile Electrificare CFR.
„La 32 de oameni sunt numite șapte persoane. Este o bătaie de joc, le convine, căci își rezolvă obligațiile pe banii publici, aceia fiind plătiți din banii pe care îi face Electrificare CFR din tariful perceput”, spune Vasile Șeclăman, director general al Organizației Patronatelor Operatorilor Feroviari Privați din România (OPSFPR).
Este de neînțeles de ce la o societate atât de mică, Ministerul Transporturilor nu a decis un număr redus de administratori. OUG 109 spune la articolul 28:
- (1) În cazul societăților administrate, potrivit sistemului unitar, consiliul de administrație este format din 3-7 membri, persoane fizice sau juridice, cu experiență în îmbunătățirea performanței societăților sau regiilor autonome pe care le-au administrat sau condus.
- (2) Consiliul de administrație este format din 5-9 membri în cazul întreprinderilor publice care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:
a) au înregistrat o cifră de afaceri în ultimul exercițiu financiar superioară echivalentului în lei al sumei de 7.300.000 euro;
b) au cel puțin 50 de angajați.
„Legea prevede un interval pentru numărul de angajați, poți pune și nouă la CFR SA, dar nu șapte la Electrificare când ei sunt 32 cu toții, cu director general, contabil etc”, mai spune Vasile Șeclăman.
Calitatea de acționar al Electrificare CFR e un conflict de interese
Nu în ultimul rând, calitatea CFR SA (deținătorul rețelei de distribuție a energiei electrice feroviare) de acționar al Electrificare CFR (furnizor de electricitate) reprezintă un conflict de interese, căci administratorul rețelei trebuie să nu aibă niciun control asupra companiilor care își livrează energia cu ajutorul acesteia. Devine probabilă situația în care CFR SA va îngreuna accesul unui furnizor de electricitate în rețea pentru a asigura monopolul Electrificare CFR SA la aceasta.
„Sunt incompatibilități. Ei sunt legați, păcălesc lumea. Voi depune plângere la CNSDF (Consiliul Național de Supraveghere în Domeniul Feroviar – n.red.) pentru tarife. Ar trebui să fie altă companie, persoană juridică separată. Faptul că unul care le face distribuția să fie în CA nu e corect”, spune Vasile Șeclăman, președinte al OPSFPR – Federația Operatorilor Feroviari Privați din România.