Sindicatul lui Artimon, USLM, riscă să plătească din buzunarul propriu sejururile efectuate acum câțiva ani de unii membri de sindicat. Aceasta deoarece zilele trecute Tribunalul București i-a respins o acțiune îndreptată împotriva administrației Metrorex, pe de o parte, iar pe de altă parte a pierdut procese cu angajați de la care dorea recuperarea contravalorii sejururilor efectuate.
Decizia Tribunalului București spune: „Tip solutie: Respinge cererea. Solutia pe scurt: Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Ia act că pârâta nu solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VIII-a Conflicte de muncă şi asigurări sociale. Pronunțată astăzi, 28.10.2024, cu punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor prin mijlocirea grefei instanței. Document: Hotarâre 6660/2024 28.10.2024”.
Sindicatul condus de Artimon a avut rol de reclamant, alături de 18 membri, iar administrația Metrorex rol de pârât.
Cine nu e cu noi, e împotriva noastră
Cei 18 membri sunt doar o parte a celor care au beneficiat de concedii conform contractului de muncă și a căror decontare este refuzată acum de Metrorex. În situația în care angajații beneficiari au refuzat să se alăture sindicatului împotriva Metrorex, ei au fost acționați în Justiție de sindicatul lui Artimon. Unii au câtigat procesul împotriva sindicatului, precum Gheorghe Atanasiu, caz despre care Club Feroviar a scris aici. Alții au aflat cu suprindere că sunt dați în judecată, fără a primi o notificare oficială.
„Acţiunea în instanţă se îndreaptă doar împotriva acelor membri ce nu au semnat acţiunea juridică a USLM împotriva Metrorex din diverse motive, fie nu au fost de acord fie nu au avut cunoştinţă despre acţiunea respectivă. Vreau să punctez că nu a existat niciun fel de comunicare sau transparenţă în această situaţie…am aflat de această situaţia recent… niciun comunicat din partea USLM, nicio citaţie, nimic…”, povestește un membru de sindicat dat în judecată de cei care, chipurile, îi apără drepturile.
„Chiar dacă am vrea să restituim sumele respective, în baza cărui contract sau act fiscal/juridic am putea să o facem?!”, întreabă el retoric.
Sindicatul Metrorex, USLM, condus de Marian Artimon, a pierdut în octombrie procesul intentat unui angajat de la care voia să recupereze contravaloarea unui concediu făcut de acesta potrivit Contractului Colectiv de Muncă. Sindicatul USLM pierde procesul „banii pe sejur înapoi”.
Zilele trecute, Tribunalul București a decis în dosarul USLM împotriva Atanasiu Gheorghe USLM: „Tip solutie: Respinge cererea. Solutia pe scurt: Respinge capătul principal de cerere ca rămas fără obiect. Respinge cererea reclamantului de acordare a cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 10 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul București, Secția a VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale. Pronunțată astăzi, 21 octombrie 2024, prin punerea soluției la dispoziția părților prin intermediul grefei instanței. Document: Hotarâre 6477/2024 21.10.2024”.
Reamintim că, după cum a scris aici Club Feroviar, USLM a dat în judecată câteva zeci de angajați – membri de sindicat pentru a recupera de la aceștia contravaloarea concediilor făcute acum câțiva ani.
Mai multe zeci de angajați ai companiei Metrorex s-au trezit dați în judecată recent de către Uniunea Sindicatului Liber Metrou, condusă de liderul Marian Artimon.
Cauza? Sume de ordinul sutelor-miilor de lei pe care aceștia ar trebui să le plătească în contul unor sejururi din 2021, când la șefia Ministerului Transporturilor era useristul Cătălin Drulă.
USLM: Sindicaliștii trebuiau să își facă deconturile
Reamintim că perioada în cauză a fost una agitată pentru companie, fiind marcată de demolarea chioșcurilor de la metrou de către Ștefan Paraschiv, director general la acel moment, sau de absența unui buget al acesteia.
Revenind, un număr neprecizat de foști (unii la pensie deja) și actuali salariați ai companiei au primit notificări de chemare în judecată la Tribunalul București. Atanasiu Gheorghe, fost angajat, este unul dintre aceștia și a primit o somație în care i se pune în vedere că „are de restituit suma de 1.260 lei, reprezentând 75% din contravaloarea stagiului/sejurului de odihnă și/sau stagiului/sejurului de odihnă și tratament conform articolului 82 din Contractul Colectiv de Muncă efectuat în perioada 24 august-30 august în statiunea Jupiter, cu obligația debitorului de a restitui aceste sume către USLM după decontarea de către Metrorex SA”.
În documentul trimis Tribunalului București, USLM susține că nu putea factura direct către societate suma dedusă judecății și că salariații aveau posibilitatea să solicite decontarea acestor bilete de la societate. USLM mai spune că ar fi decontat biletele, dar că angajatorul, adică Metrorex, a refuzat decontarea sumelor.
Pe portalul Tribunalului București figurează 10-20 de dosare în care USLM se îndreaptă împotriva unor angajați, toate acestea, cel mai probabil, fiind spețe similare.