sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Sindicatele de la CFR Călători amenință din nou cu oprirea trenurilor. O decizie va fi luată luni

Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România va discuta luni situația creată după respingerea bugetului CFR Călători de către Ministerul de Finanțe și solicitarea de concedieri la companie. Sindicatele acuză statul că a dat aproape jumătate din compensația necesară. Oprirea trenurilor, prin refuzul orelor suplimentare, ar putea fi decisă luni. 

Potrivit unui comunicat remis vineri de către Rodrigo Maxim, președintele FSTFR, ședința de luni va avea loc în sistem de videoconferință și la aceasta vor participa membrii Consiliului Național de Conducere.

Citește situația dezastruoasă sub bagheta lui Traian Preoteasa la CFR Călători

Agenda include discuții pe avizul negativ dat de Ministerul de Finanțe la proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului CFR Călători, aplicarea necorespunzătoare a Legii nr 195 /2020 privind Statutul Personalului Feroviar, refuzul plății de ore suplimentare, înlocuirea operatorului feroviar național pe piață cu operatorii de transport feroviar privați, politica eronată a CFR Călători de înnoire a parcului de material rulant.

Citește aici Ministerul Finanțelor cere reduceri de personal la CFR Călători

Oprirea trenurilor este posibilă

Sindicaliștii sunt deciși să sesizeze organele de cercetare, precum DIICOT, DNA asupra înlocuirii treptate și nejustificate a CFR CĂLĂTORI pe piața de transport feroviar de călători din România. Sindicaliștii vor să sesizeze și Consiliul Conurenței și spun că la fel ca CFR Călători, și operatorii privați ar trebui să aibă bugete de venituri și cheltuieli aprobate de Ministerul Transporturilor și ar trebui să se supună legislației achizițiilor publice. Într-o intervenție de vineri după-amiază la emisiunea „Drumurile noastre” de la B1 TV, Rodrigo Maxim a amenințat că se va ajunge din nou la oprirea circulației trenurilor de călători.

Dumitru Anchidin: Singura persoană ce trebuie disponibilizată e Traian Preoteasa

Într-o scrisoare deschisă, remisă ministrului de Finanțe, Marcel Boloș și trimisă spre informare și redacției Club Feroviar, Dumitru Anchidin, fost director CFR Marfă și CFR Călători, prezintă soluțiile de redresare ale operatorului național de călători. El nu crede în utilitatea concedierilor, dar adaugă că singura persoană ce trebuie disponibilizată e Traian Preoteasa, șeful companiei.

Redăm rândurile primite:

Domnule Ministru Ioan-Marcel BOLOȘ,

Doresc în primul rând să vă felicit sincer pentru curajul de care ați dat dovada prin respingerea bugetului Societății Naționale de Transport CFR Călători SA, motivat de faptul că ”acesta nu respecta principiul echilibrului financiar și al îmbunătățirii performantelor financiare, punându-se în pericol viabilitatea Societății.”
Deși despre dezastrul de la CFR Călători se vorbește public de peste un an și jumătate cu fapte și dovezi, iar despre recenta faptă de corupție din mall-ul Băneasa s-au prezentat public probe imbatabile, până acum nimeni nu a avut curajul să ia taurul de coarne la CFR Călători, iată că până la urmă un membru marcant al Guvernului își asumă să spargă gheata la CFR Călători.
Este de înțeles că au fost interese și probabil vor fi în continuare ca ”Gradulatorul” (nume dat de Dumitru Anchidin lui Traian Preoteasa care a rebotezat graduatorul unei locomotive drept gradulator – n.red.) să fie menținut în această funcție de conducere, dar la acest moment este evident că o fisură deja s-a produs.
Începând cu această dată a respingerii bugetului, se confirmă oficial de la cel mai înalt nivel al statului român că actualul Director General este un incompetent cu acte în regulă. Se confirmă acum argumentele noastre, ale tuturor celor care am prezentat public, de nenumărate ori, cu date din statistica oficială, că la CFR Călători este în plină desfășurare dezastrul societății, care o va împinge spre distrugere, așa cum s-a întâmplat și cu CFR Marfă în mandatul acestuia.
Dacă acesta nu ar fi inconștient și ar avea un minim de decenta ar fi trebuit ca în aceeași zi cu respingerea bugetului să își depună mandatul. Dar asta nu se va întâmpla firește pentru că anormalitatea în România a devenit de mult timp normalitate.
Desigur că nici demisia nu i se va cere pentru că cei responsabili nu văd și nici nu aud, au treburi mult mai importante decât dezastrul din sistemul feroviar din România!
În ceea ce privește recomandarea făcută de Ministerul de Finanțe cu privire la reducerea de personal la CFR Călători, consider că este suficientă doar pentru o singura persoană, și anume a actualului Director General. Disponibilizarea acestuia este mai mult decât necesară pentru a se îmbunătăți indicatorii economico-financiari ai CFR Călători, iar cel mai bun exemplu este astăzi managementul de la CFR Marfă unde s-au îmbunătățit semnificativ indicatorii economico-financiari, fără alte reduceri de personal și chiar s-a reușit în acest an majorarea la un nivel decent al salarizării, fiind cea mai buna salarizare la acest moment în tot sistemul feroviar.
După managementul dezastruos de la CFR Marfă al lui Preoteasa Traian și al lui Frasinoi Mihai, un alt gropar al sistemului, unde aceștia au avut doar soluții distrugătoare, iată că astăzi CFR Marfă are o altă perspectivă, și asta datorită unui management de calitate făcut cu buna-credință.
Este foarte important ca în această perioadă, când urmează a se aplica măsuri de restructurare la nivel național ale instituțiilor de stat, decidentii politici să nu confunde sistemul feroviar cu administatia publică.
La acest moment, în ceea ce privește personalul din sistemul feroviar, nu este cazul să vorbim de restructurări și NU sunt de acord cu aceasta. Ar fi o abordare total greșită, deoarece o eventuală astfel de măsură va aduce prejudicii, pierderi și mai mari decât în prezent.
Pentru a fi bine înțeles, voi da ca exemplu lipsa mecanicilor de locomotivă, a personalului mișcare – comercial și alte categorii profesionale din cadrul operatorului național, lipsă ce a generat enorm de multe ore suplimentare pe care societatea le plătește dublu, ceea ce nu s-ar întâmpla dacă schemele de normare ar fi complete.
A veni astăzi și a impune reduceri de personal la calea ferată, ar conduce obligatoriu la anularea și reducerea trenurilor de călători din graficul zilnic. Mai puține trenuri, mai puține venituri la CFR Călători, dar și la CFR Infrastructură, unde CFR Călători este principalul plătitor de TUI, principala sursa de venituri la CFR SA.
Deci, sub nicio formă restructurarea personalului nu este la acest moment soluția pentru sistemul feroviar.
Măsura reală este în primul rând revocarea de urgență a actualului manager de la CFR Călători, a acestui godei al căilor ferate, cangrena sistemului feroviar și promovarea unui manager cu experiență și de buna-credință.
Pasul imediat următor este creșterea numărului de trenuri zilnice pe toată rețeaua feroviară din România la CFR Călători, dar și la operatorii privați, situație care va conduce la o creștere a veniturilor atât pentru CFR Călători, cât și pentru CFR Infrastructură, care va înregistra o creștere a volumului din TUI.
În același timp, accelerarea lucarilor de reabilitare a liniilor la nivelul întregii rețele pentru ridicarea restricțiilor de viteza până la nivelul vitezei constructive, obținându-se astfel o creștere semnificativă a vitezei comerciale pentru trenurile de călători și marfă.
În anul 2022, în România a circulat zilnic un număr de 1554 de trenuri de călători, cu un număr total de călători expediați la nivelul întregului an de aproximativ 68 de milioane.
În Ungaria, conform studiului de piață din anul 2017, realizat de Consilul National de Supraveghere din Domeniul Feroviar, au fost transportați în anul 2015 un număr de 140 de milioane de călători cu un număr de aproximativ 3000 trenuri/zi. Ungaria, o țară cu o jumătate din populația Romaniei, transportă anual un număr dublu de călători pe calea ferată maghiară față de calea ferată română. De precizat că transportul feroviar de călători din Ungaria este în totalitate subvenționat!
Din graficul nr. 4.2.1 de la pagina 70, realizat pentru perioada 2000-2014 se constată că numărul de călători transportați în Ungaria rămâne aproape constant în jurul cifrei de 150 de milioane de călători, în timp ce în România, de la aproximativ un număr de 130 de milioane de călători în anul 2000 se ajunge la aproximativ 70 de milioane în anul 2014.

Totodată, se constată că în comparație cu Polonia, Ungaria și Bulgaria, în România, pentru această perioadă, se înregistrează cea mai mare scădere.
De precizat că din 2014 și până în prezent numărul de călători transportați pe calea ferată în România nu a mai atins nivelul anului 2014, fiind în permanență sub aceasta cotă. Deci, în prezent situația transportului feroviar de călători din România este și mai dezastruoasă decât la data realizării acestui studiu de către Consiliul National de Supraveghere.
Un rol nefast în acest dezastru îl are și ARF ( Autoritatea pentru Reformă Feroviară) ce a devenit o instituție inutilă care ar trebui desființată și care la acest moment a blocat dezvoltarea și eficientizarera transportului feroviar public de călători din Romania pentru următorii 10 ani. Dar despre ARF voi vorbi pe larg în următoarea perioadă.
Această scădere drastică a numărului de călători transportați pe calea ferată în România are ca principală cauză reducerea de la un an la altul a numărului de trenuri zilnice.
În concluzie, pentru redresarea sistemului feroviar din România este suficientă și eficientă doar măsura de restructurare a unei singure persoane, și anume actualul director general de la CFR Călători, iar în loc de reducerea personalului de la CFR Călători și probabil CFR Infrastructură, unica soluție viabilă este creșterea în primul rând a numărului de trenuri de călători la cel puțin 3000/zi la nivelul Ungariei într-o prima etapă, urmând ca în următoarea etapă cresterea să se realizeze până la saturarea pieței”.

 

Ultimele Articole