vineri, februarie 16, 2024
spot_img

Sindicatele amenință cu greva la CFR și acțiuni în instanță, pentru plata salariilor negociate

Liderii federațiilor sindicale reprezentative de la calea ferată au trimis o scrisoare către premierul Marcel Ciolacu prin care amenință cu greva la CFR și declanșarea de acțiuni în instanță, în semn de protest față de imposibilitatea plății salariilor majorate prin noile Contracte Colective de Muncă.

Scrisoarea este semnată de președintele Federației Naționale Drum de Fier, Florea Dobrescu, liderul Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, președintele Federaţiei Naţionale Sindicale ELCATEL, Nicolae Grigore, și de liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Gabriel Maxim.

În preambulul misivei se reamintește faptul că în cursul anului 2023 la societăţile de transport feroviar cu capital de stat au fost negociate noile Contracte Colective de Muncă. Acestea au fost înregistrate la ITM Bucureşti şi au intrat în vigoare, având valabilitate un an, conform legii. Negocierea CCM s-a făcut în conformitate şi cu prevederile Legii 368/2022 — Legea Bugetului de Stat pe anul 2023, şi cu prevederile OG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici. Aceste acte normative au permis majorarea unor cheltuieli de natură salarială, în limita indicelui de creştere a preţurilor de consum. De asemenea, începând cu luna iulie 2023, prin intrarea în vigoare a Legii 195/2020 — Statutul Presonalului Feroviar, a devenit obligatorie implementarea coeficienţilor de ierarhizare ai salariilor din sistemul feroviar în funcţie de studii. Efectul aplicării acestor coeficienţi a fost majorarea fondului de salarii la societăţile feroviare cu aproximativ 40%.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Vor fi declanșate ”conflicte sociale greu de controlat”

Pe de altă parte însă, prevederile art. 73 din Legea 421/2023 – Legea Bugetului de Stat pe anul 2024 — nu permit reîntregirea fondurilor de salarii ale societăţilor feroviare aferentă majorărilor salariale acordate pe parcursul anului 2023. ”Acest lucru conduce la imposibilitatea plăţii salariilor, fapt care va declanşa conflicte sociale greu de controlat”, scriu semnatarii scrisorii.

De asemenea, articolele XL şi XLI din Legea 296/2023 interzic acordarea unor drepturi negociate şi convenite, drept pentru care au fost aprobate de Guvernul României două memorandumuri care permit acordarea tichetelor de masă salariaţilor cu salarii nete mai mici de 8.000 de lei şi permit efectuarea unor cheltuieli sociale pentru acordarea celor menţionate mai sus până la sfârşitul anului 2024. ”Interzicerea acordării tichetelor de masă în cazul în care salariul net depăşeşte 8.000 de lei creează discriminări între salariaţi, mai ales între cei cu salarii nete apropiate de valoarea amintită (de exemlu 7.990 versus 8.010) pe de o parte, iar pe de altă parte creează discriminări şi în raport cu alte instituţii la care se aplică OG 26/2013 şi care nu au această limitare”, se arată în document.

Sindicaliștii amenință cu greva la CFR

Totodată, așa cum a mai scris Club Feroviar, nu se pot acorda prime și ajutoare sociale convenite prin CCM, cum ar fi ajutoare de naştere sau înfiere a unui copil minor, ajutoare de deces, ajutoare pentru boli grave şi incurabile, inclusiv proteze, acoperirea parţială a costurilor cu transportul la şi de la locul de muncă, cadouri oferite copiilor minori ai salariaţilor cu ocazia Crăciunului, suportarea parţială a serviciilor turistice şi/sau de tratament pe perioada concediului de odihnă, cadouri în bani acordate salariaţilor cu ocazia Paştelui şi a Crăciunului.

”Având în vedere faptul că Guvernul României face o imixtiune nepermisă în drepturile negociate de partenerii sociali, conform legii şi angajamentelor internaţionale, prin restrângerea ulterioară a drepturilor obţinute de către salariaţi s-a creat o situaţie conflictuală între salariaţii şi angajatorii din domeniul feroviar, care va genera acţiuni în instanţă pentru recuperarea drepturilor pierdute, precum şi declanşarea unor conflicte colective de muncă cu efect imprevizibil asupra traficului feroviar. Prezenta constituie plângere prealabilă în vederea declanşării grevei împotriva politicii sociale si economice a Guvernului României, a unor acţiuni în instanţă în vederea sesizării OIM (Organizația Internațională a Muncii – n.red.) cu privire la încălcarea convenţiilor internaţionale ratificate de statul român”, se arată în finalul scrisorii.

Ultimele Articole