spot_img
marți, octombrie 4, 2022
spot_img

Sindicalistii feroviari lanseaza o campanie pentru investitii in sistemul de transport feroviar

Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial Vagoane (FNFMCV) a lansat, la 18 septembrie, o campanie denumita „#SEPOATE”, cu scopul de a obtine semnaturile necesare pentru initierea unei petitii online, ce solicita introducerea in Proiectul de tara (finalizat cu ocazia centenarului „Romania 2018”), a unei prevederi pentru derularea de investitii multianuale in sistemul de transport feroviar din Romania.

Campania se va desfasura in perioada 18 septembrie – 11 noiembrie iar Federatia spera sa obtina doua milioane de semnaturi.

In acest sens, pe reteaua de cai ferate din Romania va fi introdus in circulatie un vagon modern, prin intermediul acestei masuri subliniindu-se faptul ca si pe calea ferata din Romania se poate circula in conditii similare cu cele din Uniunea Europeana.

Vagonul ce va fi atasat trenurilor din reteaua interna de cale ferata este unul modern, ce raspunde tuturor exigentelor europene precum confort maxim, aer conditionat, WiFi gratuit si sisteme audio-video pentru informarea calatorilor precum si personal insotitor de tren (stewards).

Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial Vagoane propune cresterea calitatii serviciilor de transport feroviar prin achizitia de material rulant nou, prin dezvoltarea si modernizarea sistemelor de transport de mare capacitate si a retelei de transport feroviar suburban care realizeaza conexiunea intre marile aglomerari urbane. De asemenea Federatia propune si dezvotarea cailor de comunicatii intre zonele rurale si cele urbane in vederea cresterii calitatii serviciilor de transport feroviar.

Reprezentantii FNFMCV puncteaza faptul ca investitia si dezvoltarea sistemului de transport feroviar vor spori circulatia trenurilor de marfa si de pasageri, ceea ce va aduce mai multe fonduri la bugetul de stat, va sprijini cresterea PIB-ului dar si asigurarea unui transport mult mai ecologic.

Investitiile in sistemul de transport pe calea ferata vor sustine si cresterea calitatii serviciilor oferite sporind competitivitatea pe piata de profil.

La lansarea campaniei, care a avut loc in Gara de Nord, au participat ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, directorul general al CFR SA, Marius Chiper, directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, președintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial Vagoane, Grigore Mare, deputati si senatori din Comisia pentru Transporturi din Parlamentul Romaniei, precum si europarlamentari.

„In vagon a fost introdus un sistem WiFi pentru a fi accesat de catre pasageri. De asemenea, a fost instalat si un sistem de aer conditionat. De fapt, din totalul de 850 de vagoane, cate sunt puse in trafic in prezent, avem peste 700 de vagoane modernizate. Ne dorim cu totii sa calatorim in siguranta, la timp si confortabil si sa nu mai avem problemele pe care le intampinam in anumite sezoane, in special vara si iarna”, a declarat ministrul Transporturilor, Razvan Cuc.

Presedintele FNFMCV, Grigore Mare, a subliniat ca proiectul #SEPOATE este un semnal de alarma pentru toti cei care au putere de decizie in privinta sectorului feroviar, sector strategic din punct de vedere economic, in România.

„Vrem sa aratam ca se poate functiona si cu resurse proprii, cu personalul si cu specialistii pe care ii avem. Campania pe care o lansam are ca obiectiv principal determinarea factorului politic, atat puterea cat si opozitia, sa constientizeze ca Romania trebuie sa treaca pe lista sa de prioritati, la nivel national, investitiile in calea ferata”, a punctat președintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin.

 Ministrul Transporturilor invita companiile la licitatiile de modernizare a materialului rulant

 „Avem in prezent un contract in derulare pentru modernizarea a inca 57 de vagoane de transport pasageri, ce presupune modernizarea sistemului de aer conditionat, instalarea sistemului WiFi, modernizarea scaunelor pentru introducerea unui confort sporit” precizeaza ministrul Cuc.

„Pe langa acest contract, mai sunt alte 150 de vagoane ce necesita astfel de modernizari. In acest sens, as adresa o rugaminte catre toate companiile de profil, din Romania sau straine, sa participe la licitatie deoarece au mai fost lansate proceduri de licitatie la care insa nu s-a prezentat nimeni pentru a moderniza materialul rulant”, sustine ministrul Razvan Cuc.

 

Ultimele Articole