joi, iunie 1, 2023
spot_img

FOTO-VIDEO Șină ruptă pe Valea Jiului, ținută la secret. La un pas de deraiere

O șină ruptă pe Valea Jiului era cât pe ce să provoace o deraiere a unui tren de marfă care circula pe secția 202. Este vorba de o magistrală intens circulată, iar dacă pe aici ar fi trecut un tren de călători producerea unei nenorociri ar fi fost de neevitat. Iar autoritățile, în loc să declare repararea infrastructurii feroviare prioritate națională, nu știu cum să facă pentru a ține asemenea incidente departe de ochii lumii.

Incidentul grav s-a produs joi dimineață, în jurul orei 10,00, când mecanicul de locomotivă al unui tren de marfă care circula pe acolo a observat în fața sa ciuperca șinei ruptă și a frânat de urgență, reușind să oprească trenul înainte de a se produce o catastrofă.

Dacă locomotiva apuca să intre cu viteză pe zona de șină cu ciuperca ruptă, nu ar mai fi putut fi evitată deraierea. Iar dacă în loc de marfar ar fi fost un tren de călători, care ar fi circulat, evident, cu o viteză mai mare, mecanicul de locomotivă nu ar fi avut timp să oprească înainte de a ajuge pe zona afectată.

Șină ruptă pe Valea Jiului, pe o magistrală intens circulată

A fost ruptă doar ciuperca șinei, talpa fiind intactă și de aceea nu s-a oprit blocul de linie. Așa cum spuneam, defecțiunea la șină a fost observată vizual de mecanicul de locomotivă.

Poate și mai grav decât incidentul în sine, oarecum explicabil din cauza vechimii șinei, în contextul subfinanțării cronice, de decenii întregi, a infrastructurii feroviare, este faptul că nu există nicio avizare despre producerea lui. Ordinul de a ține ”sub preș” ce s-a întâmplat a venit de la București, chiar de la directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu-Alexandru. El a ținut morțiș ca incidentul să nu apară în spațiul public.

Un alt element care sporește gravitatea incidentului este că el nu s-a produs pe vreo linie neinteroperabilă, ci pe secția magistrală 202, linie dublă electrificată pe care circulă foarte multe trenuri de călători, dar mai ales de marfă. Și numărul trenurilor direcționate pe aici va crește, odată cu începerea lucrărilor de modernizare la calea ferată Caransebeș-Timișoara-Arad, la care contractele, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au fost semnate la finele anului trecut.

În filmarea alăturată puteți vedea cum arată traversele de cale ferată din stația Pietrele Albe de pe aceeași secție de circulație feroviară. Comentariile sunt de prisos.



Lucrări de reparații în curs. Trebuie investiți mai mulți bani

Pe secția de circulație Târgu Jiu-Petroșani-Simeria se fac în momentul de față lucrări de reparații la calea ferată.

Anul acesta, CFR SA va aloca 52,37 milioane lei în 2023 pentru reparații capitale pe liniile CF Bănița – Merișor – Crivadia și Bănița – Petroșani, după cum a mai scris Club Feroviar. Lucrările de reparații capitale/refacție se execută pe următoarele zone:

– între stațiile Bănița – Merișor (fir I), km 67+620 – 62+150;

– între stațiile Merișor – Crivadia (fir I), km 61+300 – 57+185;

– stația CF Merișor, km 62+150 – 61+300, liniile III (fir I) și II (fir 2);

– stația Bănița, km 67+620 – 68+000, desființare podeț CF km 67+820 și amenajare albie în paralel cu linia CF.

Prea puțin însă, dacă ținem cont de faptul că toată secția 202 are infrastructura cu durata de viață expirată.

Modificări în circulația trenurilor pentru lucrări la infrastructură

Chiar azi, CFR Călători a anunțat printr-un comunicat modificări în circulația trenurilor, pentru lucrări la infrastructură.

„Pentru efectuarea de către CNCF CFR SA a lucrărilor la infrastructura din stația Bănița, în data de 29.03.2023, la trenul IR 1823 București Nord – Petroșani – Simeria – Deva se va asigura transbordarea pasagerilor cu mijloace auto pe distanța Petroșani – Simeria – Deva. Totodată, pe distanța Petroșani – Simeria va circula suplimentar trenul IR 12823 Petroșani (plecare 21:35) – Simeria (sosire 23:31)”, se arată în comunicatul operatorului feroviar de stat.

Ultimele Articole