Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a publicat pe site-ul propriu Planul de Administrare pentru perioada 2023 – 2027 care stabilește „misiunea, obiectivele, acțiunile, resursele și indicatorii de performanță financiari și nefinanciari pentru următorii patru ani”.
Planul a fost aprobat și poate fi consultat pe site-ul companiei la domeniul Despre noi/Programe și strategii/Planul de administrare pentru perioada 2023 -2027.
Planul de Administrare al companiei, cu cele două componente aferente – de administrare și de management – a fost elaborat în conformitate cu OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, potrivit unui comunicat de presă remis de CFR SA luni. Acesta poate fi consultat accesând link-ul https://cfr.ro/programe-si-strategii-2/.
Planul de Administrare al companiei analizează situația actuală a infrastructurii feroviare și a companiei în contextul evoluției piețelor transporturilor de călători și marfă din România și stabilește planul strategic și tactic de dezvoltare a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA pe durata mandatului Consiliului de Administrație.
Principalele ipoteze luate în considerare pentru fundamentarea Planului de Administrare se referă pe de o parte la implementarea riguroasă și completă a Programului de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători și marfă aprobat prin HG nr. 1302/2021, cu modificările și completările ulterioare, iar pe de altă parte la asigurarea integrală a finanțării necesare din fonduri publice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Planul de Administrare al companiei subliniază necesitatea dezvoltării transportului feroviar din România, prin transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători și marfă, având în vedere că o astfel de abordare poate genera efecte privind creșterea semnificativă a eficienței economice a sistemului național de transport și reducerea anuală cu cca 4% din PIB a costurilor economiei naționale privind transporturile, prin reducerea cheltuielilor de finanțare a costurilor generate de transportul rutier.
Care este necesarul de finanțare
Planul de Administrare al companiei identifică întreținerea, repararea și reînnoirea căii ferate drept direcții de acțiune prioritare pentru reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii feroviare, în vederea asigurării suportului logistic al dezvoltării transportului feroviar de călători și marfă din România. Conform legislației în vigoare, aceste categorii de activități trebuie finanțate în principal din fonduri publice naționale. Necesarul total de finanțare din fonduri publice al acestor activități în perioada 2023-2026, determinat conform prevederilor legale în vigoare, este de 24 de miliarde de lei.
În ipoteza finanțării din fonduri publice la nivelul necesităților de finanțare a companiei, implementarea Planului de Administrare va conduce la migrarea către o recuperare progresivă a deficitului de performanță al infrastructurii feroviare, deficit acumulat ca urmare a subfinanțării severe a infrastructurii feroviare din ultimii 30 de ani.
Recuperarea progresivă a deficitului de performanță al infrastructurii feroviare, în ipoteza formulată mai sus, se va reflecta în principal prin tendința de îmbunătățire a indicatorilor de performanță nefinanciari operaționali asumați de Consiliul de Administrație și de directori prin Planul de Administrare al companiei.
Acești indicatori sunt însă unii îmbunătățiți față de cei care figurează în varianta din iulie 2023 a planului de administrare despre care Club Feroviar a scris în articolul Ce s-a angajat să facă Ion Simu-Alexandru la șefia CFR SA pentru o căruță de bani. Termenele menționate pentru finalizarea proiectelor au rămas însă exagerate, precum definitivarea modernizării sectoarelor Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, anul viitor.
De asemenea, recuperarea progresivă a deficitului de performanță al infrastructurii feroviare în condițiile finanțării din fonduri publice la nivelul costurilor necesare se va reflecta și în îmbunătățirea situației economice a companiei, mai susține CFR SA.