spot_img
miercuri, iulie 6, 2022
spot_img

Simu vrea să dea vina pe Preoteasa pentru tunul imobiliar de la Complexul Astoria Snagov

În urma scandalului declanșat de Club Feroviar, care a dezvăluit tunul imobiliar de la Complexul Astoria Snagov, ale cărui terenuri au ajuns în ”ograda” unui investitor imobiliar din Cluj, directorul general al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, încearcă să paseze responsabilitatea în cârca actualului șef al CFR Călători, Traian Preoteasa.

Directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu-Alexandru, protejatul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu știe pe unde să scoată cămașa în scandalul de la Snagov.

Comisie prin care să se dea vina pe Traian Preoteasa

Complexul Astoria SnagovÎn acest sens, el a convocat luni după-amiază o comisie formată din mai mulți oficiali ai companiei prin care a încercat să arunce responsabilitatea pentru dispariția celor 20 de hectare în sarcina lui Traian Preoteasa.

Ba chiar membrii comisiei au primit și un document cu antetul CNCF CFR SA (pe care-l puteți consulta în facsimil), din data de 19 mai 2021, care poartă semnătura directorului general de la acea vreme, Ioan Pintea, alături de ale altor directori din companie, inclusiv Traian Preoteasa. La acea dată, Preoteasa era director general adjunct tehnic al gestionarului de infrastructură.

Fosta conducere a CNCF CFR SA voia să dea terenul de la Complexul Astoria Snagov pe bani, nu gratis

Complexul Astoria SnagovNumai că documentul nu probează în niciun fel implicarea lui Traian Preoteasa, a lui Ioan Pintea sau a celorlalți semnatari în tunul imobiliar de la Snagov. „Având în vedere solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că, pentru terenul aferent construcțiilor, în suprafață de 28.658 mp, puteți solicita instituirea dreptului de superficie cu titlu oneros, iar pentru terenul liber în suprafață de 176.488,55 mp puteți solicita încheierea unui contract de închiriere, în condițiile legii”, se arată în adresa menționată, adresată societății Simart Arhitecture.

Se precizează aici, negru pe alb, că pentru terenul aferent construcțiilor, dreptul de superficie (de folosire, mai pe înțelesul tuturor) poate fi solicitat ”cu titlu oneros”, adică, mai pe românește, pe bani. Apoi, pentru restul suprafeței de teren, dreptul de superficie poate fi obținut pe baza unui contract de închiriere. Adică tot pe bani, nu gratis, așa cum s-a întâmplat ulterior.

De altfel, din cauza modului cum a fost organizată de Ion Simu-Alexandru această ”anchetă internă” în cadrul companiei, unii membri desemnați în comisie s-au retras, refuzând să fie părtași la acest simulacru.

Traian Preoteasa: ”Și denunțul calomnios se pedepsește!”

Club Feroviar l-a contactat pe actualul șef al CFR Călători și fost director general adjunct tehnic al CNCF CFR SA, Traian Preoteasa, pentru a-i solicita un punct de vedere în această chestiune.

„Eu am plecat din companie (CNCF CFR SA – n.red.) la data de 1 octombrie 2021 și la acea dată lucrurile erau clare. Chiar îmi amintesc că am discutat cu Pintea (Ioan Pintea, directorul general de la acea vreme – n.red.) și cu Scurtu (Viorel Scurtu, director general adjunct exploatare – n.red.) că nu vom da nici cei 20.000 mp pătrați aferenți construcțiilor. Dacă vine cineva și spune că Preoteasa a semnat vreun document prin care am cedat terenurile de la Snagov eu mă duc la DNA și mă autodenunț, dar nu este cazul, pentru că nu am făcut acest lucru. Oricum, țin să menționez că și denunțul calomnios se pedepsește”, a declarat actualul director general al Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, Traian Preoteasa.

Tunul de la Complexul Astoria Snagov, dat în mandatul lui Ion Simu-Alexandru

Complexul Astoria Snagov Ion Simu-Alexandru este în Dubai Rotația cadrelor la CFR SA director general al CFR SA
Ion Simu-Alexandru

Club Feroviar a dezvăluit vineri că terenurile Complexului Astoria Snagov, cu o suprafață de peste 20.000 de hectare, au ajuns gratis în folosința lui Marius Gaga, dezvoltator imobiliar și fost director în cadrul ANAF în perioada în care instituția era condusă de Sorin Blejnar.

”Tunul” a fost dat pe 13 ianuarie 2022, la nici o lună de la prima numire a lui Ion Simu-Alexandru în funcția de director general al CNCF CFR SA (17 decembrie 2021), de către ministrul Sorin Grindeanu.

Articolul integral îl puteți citi AICI.

Ultimele Articole