Siemens se alatura unui consortiu rus in proiectul Ural HSR

19 februarie 2019

Fondul Rus de Investitii Directe (RDIF) si Siemens Mobility, impreuna cu Parteneriatul Economic al Liniei de Mare Viteza Ural, au cazut de acord asupra unui proiect comun pentru constructia Liniei de Mare Viteza Ural. Acordul a fost semnat pe 15 februarie la Conferinta de Securitate din Munchen.
Investitiile in proiect se ridica la 4 miliarde de euro (300 de miliarde de ruble), iar proiectul prevede constructia unei linii feroviare duble de mare viteza intre orasele Chelyabinsk si Yekaterinburg. Legatura feroviara de 220 km va permite trenurilor sa calatoreasca cu o viteza de 300 km/h.
Lucrarile de constructie vor incepe in 2021, iar darea in exploatare este programata pentru 2025.
„Proiectul de constructie a liniei de mare viteza care leaga Yekaterinburg de Chelyabinsk, fiecare dintre cele doua orase avand peste 1 milion de locuitori, are o importanta strategica nu doar pentru aceste regiuni, dar si pentru intreaga tara. Proiectul va contribui la crearea celei de-a treia cea mai mare zona urbana din Rusia cu o populatie de patru milioane de locuitori”, a declarat Kirill Dmitriev, CEO RDIF.
Proiectul va fi implementat in cadrul acordului de concesiune si va include si constructia infrastructurii aferente, si anume, patru statii feroviare (in aeroporturile Balandino si Koltsovo, Snezhinsk si Sysert), 10 statii intermediare, patru substatii de tractiune, un depou pentru material rulant de mare viteza si un centru de control pentru legatura feroviara. Constructia liniei feroviare va incepe in 2021, iar punerea in serviciu este programata pentru 2025.
„Formarea unui consortiu cu partenerii nostri este una dintre principalele prioritati in pregatirea proiectului de constructie a liniei de mare viteza care leaga Chelyabinsk de Yekaterinburg. Ne asteptam ca proiectul sa fie inclus in Planul Extins privind Modernizarea si Dezvoltarea Infrastructurii Liniilor Principale pana in 2024. De asemenea, asteptam finalizarea negocierilor privind termenii si conditiile de concesiune, semnarea acordului de concesiune si inceperea lucrarilor de proiectare”, a declarat Sergey Brevnov, CEO al Parteneriatului Economic pentru Linia de Mare Viteza Ural.