luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Siemens Mobility – pe drumul către tramvaiele inteligente și autonome

Siemens dorește dezvoltarea unui tramvai autonom. Compania germană are în derulare proiectul AStriD, pas important către viitorul proiect.

În ultimele decenii, tramvaiele au cunoscut o renaștere la nivel mondial. Cu toate acestea, mașinile și autobuzele devin rapid mai inteligente și mai autonome, datorită tehnologiilor avansate de senzori și automatizări. Pentru a ține pasul și pentru a-și menține atractivitatea și competitivitatea pe termen lung, tramvaiele vor trebui să se transforme într-un mijloc de transport inteligent și autonom.

Drumul către tramvaiul inteligent poate fi realizat numai în mai multe etape. Sistemele de asistență a șoferului s-au dovedit eficiente de ani de zile. Următorul pas a urmat în 2018, când Siemens Mobility a pus un prototip de cercetare a unui tramvai inteligent și autonom pe șinele din Potsdam, Germania. Prin experiența zilnică în traficul urban din viața reală, tehnologia poate fi acum „instruită” continuu pentru a-și îmbunătăți abilitățile de conducere autonomă.

Proiectul de cercetare se numește AStriD (Autonomous Tram in Depot – Tramvai autonom în depou). AStriD este următoarea etapă importantă în drumul spre tramvaie autonome. Prin automatizarea operațiunilor de manevră care consumă mult timp în depou, Siemens Mobility dorește să își sprijine mai bine clienții în asigurarea creării valorii durabile pe tot parcursul ciclului de viață, precum și în garantarea disponibilității.

Coloana vertebrală a proiectului – Asistentul tramvaiului (Tram Assistant) dezvoltat de Siemens Mobility

Cu câțiva ani în urmă, Siemens Mobility a dezvoltat sistemul de asistență pentru conducător Tram Assistant, un sistem de avertizare și prevenire a coliziunilor care îl sprijină.

Sistemul este deja utilizat cu succes în tramvaie din Haga, Olanda și în Ulm, Germania. Bremen, Germania și Copenhaga, Danemarca se vor alătura în curând în această listă.

Prototipul unui tramvai autonom

Următorul nivel de dezvoltare a fost lansat la Potsdam, lângă Berlin. Siemens Mobility s-a unit cu Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH (ViP) pentru a testa funcționarea autonomă a tramvaiului în traficul real – demonstrat în direct la InnoTrans 2018. A fost prima oportunitate de a observa modul în care tramvaiul de mâine detectează în mod fiabil, evaluează inteligent și reacționează autonom la situații complexe.

Pregătit pentru următorul nivel, fiecare test drive adaugă la cunoștințele existente ale sistemului despre trafic și situații de infrastructură. De exemplu, dacă senzorii detectează oameni în imediata vecinătate, inteligența sistemului trebuie să ia o decizie: se apropie de o oprire de rutină sau există un pericol în față, necesitând frânarea imediată?

Folosind mulți ani de experiență în automatizare, cunoștințe despre specificul mediului de operare al tramvaielor și analize puternice de date și inteligență artificială, Siemens Mobility continuă să optimizeze sistemul și să îl aducă mai aproape de fezabilitatea tehnologică, pas cu pas.

În cele din urmă, „Adevărata performanță este să conduci tramvaiul în siguranță prin traficul stradal împreună cu alți participanți la trafic”. Ivo Köhler, manager de proiect „Conducere autonomă ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH”. (D.C.)

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole