Siemens Mobility a vândut și bulgarilor cea mai inteligentă locomotivă din industria feroviară

3 septembrie 2019

Cumpărătorul modelului Smartron este operatorul bulgar PIMK Rail.

Noul Smartron poartă denumirea „Roxana” și  a fost prezentat clienților și partenerilor în cadrul unui eveniment desfășurat la Terminalul Intermodal din Plovdiv, potrivit unui comunicat al Siemens Mobility. “PIMK Rail este primul operator feroviar din Bulgaria care deține locomotive electrice atât Vectron, cât și Smartron,” spune Michael Margaritov, CEO Siemens Mobility Bulgaria.

Povestea noului Smartron a început deja în România. „EP Rail este primul nostru client care va folosi Smartron® pe teritoriul României”, afirmă Florian Paul Roettig, Chief Executive Officer Siemens Mobility Romania.

“Ne dorim să facem istorie, așa că ne întoarcem la istorie,” a spus Penko Nestorov, co-proprietar PIMK Rail.

Siemens Mobility și PIMK Rail au prezentat locomotiva – noul Smartron – la Terminalul Intermodal din Plovdiv unde au fost prezenți zeci de clienți și parteneri ai ambelor companii.

Smartron reprezintă cea mai avansată soluție oferită de Siemens Mobility în domeniul transportului feroviar. Locomotiva, care se remarcă prin design elegant și tehnologie de ultimă generație, perfect adaptată nevoilor transportului feroviar de marfă, a fost dezvăluită pentru prima dată în Bulgaria.

PIMK Rail va folosi locomotiva pentru a prelua afacerile de marfă ale companiei. În 2016, PIMK Rail a devenit primul operator feroviar bulgar care a achiziționat un Vectron de la Siemens, iar în prezent deține și operează trei astfel de locomotive. Noua locomotivă Smartron a fost botează Roxana.

“În numele Siemens Mobility, aș dori să felicit partenerii și prietenii noștri de la PIMK Rail pentru alegerea făcută. Până în prezent, Siemens Mobility a livrat un total de 705 locomotive Vectron și Smartron însumând un kilometraj de 220.000.000 km. PIMK Rail este primul operator feroviar din Bulgaria care are locomotive electrice atât Vectron, cât și Smartron,” a declarat dr. Mihail Margaritov, CEO Siemens Mobility Bulgaria.

De zeci de ani Siemens sprijină modernizarea sistemelor de transport din Bulgaria și a materialului rulant prin implementarea celor mai noi tehnologii și a unor soluții fiabile și dovedite, inclusiv trenurile Desiro livrate pentru operatorul feroviar bulgar de stat BDZ și noile trenuri Inspiro pentru a treia linie de metrou din Sofia. “Facem acum următorul pas important. Credem că primul Smartron din Bulgaria va contribui semnificativ la activitatea PIMK Rail”, a spus Margaritov.

“Vrem să creăm istorie, așa că ne întoarcem la istorie. Toate locomotivele noastre poartă nume vechi bulgărești de femei – Kalina, Roxana, Ahinora, Presiana”, a subliniat Penko Nestorov, unul dintre proprietarii PIMK.

Dezvoltat pe baza platformei de succes a locomotivei Vectron, modelul a fost lansat la Innotrans Berlin 2018. Smartron cântărește 83 de tone și este disponibil pentru utilizare în sistem de alimentare în curent alternativ, cu o viteză maximă de 160 km/h și putere maximă de 5,6 MW.

După obținerea autorizațiilor necesare în Bulgaria și România, cea mai inteligentă locomotivă din industria feroviară poate acum să funcționeze pe ambele piețe. Operatorul feroviar român E-P Rail a achiziționat deja patru locomotive Smartron.

În cadrul ceremoniei, prima companie din Bulgaria și prima companie din România care au cumpărat Smartron – PIMK Rail și EP Rail – au primit de la Siemens Mobility, în semn de prietenie, modele în miniatură ale locomotivei.

Cine este Pimk Rail

Pimk Rail EAD este un transportator feroviar important din Bulgaria. Înființată în octombrie 2015, această companie este continuarea logică a ambiției celei mai mari companii bulgare de transport internațional de marfă – PIMK Ltd – cu ideea de a promova creșterea industriei de transport, de a îmbunătăți integrarea între diferitele tipuri de transport, de a dezvolta noi modele de transport, pentru a permite transportul de încărcături mai mari și pentru a ajunge la destinație în bloc.