Shift2Rail, printre cele mai de succes parteneriate de cercetare din Europa

Parteneriatele de cercetare dintre UE, sectorul privat si Statele Membre sunt pe cale sa isi atinga obiectivele, conform rezultatelor evaluarilor provizorii ale parteneriatelor public-private si public-publice care beneficiaza de sustinere din partea Horizon 2020, publicate de Comisia Europeana.
„Evaluarile arata ca parteneriatele noastre cu industria si Statele Membre contribuie deja la consolidarea economiei si la imbunatatirea calitatii vietii noastre. Acestea ne permit sa abordam probleme care nu ar putea fi rezolvate de o singura companie sau de o singura tara. Vom folosi rezultatele evaluarii pentru a eficientiza si mai mult aceste initiative si pentru a le spori impactul”, a declarat Carlos Moedas, Comisarul European pentru Cercetare, Stiinta si Inovare.
Unul dintre parteneriatele public-private evaluate a fost Initiativa Comuna Shift2Rail care contribuie la o dezvoltare inteligenta si sustenabila promovand cercetarea si inovarea in sectorul feroviar. In urma concluziilor raportului, unul dintre efectele pozitive ale Shift2Rail a fost faptul ca a reunit mai multe companii din piata care au colaborat la mentinerea competitivitatii sectorului feroviar european si a rolului de lider pe care tehnologia UE il ocupa la nivel global, pe langa dezvoltarea tehnologiilor feroviare ale viitorului.
Cele sapte parteneriate public-private evaluate reprezinta o investie totala in cercetare si inovare de 19,5 miliarde de euro in decurs de sapte ani, din care, conform estimarilor, contributia UE de 7,3 miliarde de euro va debloca o investitie de 12,2 miliarde de euro din partea sectorului privat si a Statelor Membre.
Evaluarea celor sapte parteneriate public-private numite Initiative Comune (JU) in cadrul Horizon 2020 si a celor sase precedente in cadrul programului cadru anterior (al saptelea) confirma faptul ca partenerii contribuie direct la competitivitatea si obiectivele legislative ale UE. Avantajul cheie al acestor initiative comune este capacitatea lor de a implica parteneri industriali majori la nivel international si de a depasi fragmentarea sectoarelor de care acestia apartin. Comisia estimeaza si ca finantarea echilibrata a sectorului privat este egala cu sau chiar depaseste obiectivele in patru astfel de initiative comune si se apropie de tinta in celelalte trei.
O evaluare separata a parteneriatelor public-publice sustinute de UE prin Horizon 2020 evidentiaza faptul ca aceste programe majore comune de cercetare si inovare din mai multe State Membre UE, asociate Horizon 2020 si, in unele cazuri, chiar tari terte, contribuie la o coordonare si o cooperare mai eficienta in interiorul si in afara Europei.