Shift2Rail anunta finantarea a 17 proiecte de cercetare

Shift2Rail Joint Undertaking (S2R JU) a anuntat alocarea finantarilor pentru 17 proiecte de cercetare cu o valoare totala de 110,9 milioane de euro, cofinantate de S2R cu pana la 60,1 milioane de euro.
„Alaturi de o echipa profesionista de experti independenti, am lucrat pentru a asigura o procedura de evaluare eficienta si actuala, pentru ca noile proiecte sa poata fi demarate nu mai tarziu de 1 septembrie”, a declarat Carlo Borghini, Director Executiv al S2R JU.
Cei 27 de membri S2R JU, pe langa Uniunea Europeana, au depus propuneri de proiecte pentru toate cele 7 teme cu o valoare totala de 91,4 milioane de euro din care cofinantarea S2R se va ridica la 40,6 milioane.
Celelalte 10 „ cereri deschise” au primit 53 de propuneri cu o cerere de cofinantare totalizand 95,9 milioane de euro. Tinand cont de bugetul disponibil, au fost selectate 10 propuneri pentru o finantare in valoare de 19,5 milioane.
Un numar total de 509 participanti au aplicat pentru diferitele teme disponibile, dintre care aprox. 25% sunt companii mici si mijlocii, 36% numai pentru cererile deschise.
„Sunt increzator ca proiectele selectate vor contribui la obiectivele generale ale programului S2R JU, oferind solutii inovatoare orientate catre piata pentru imbunatatirea cailor ferate in Europa”, a declarat ,” Henrik Hololei, Director –General pentru Mobilitate si Transport in cadrul Comisiei Europene. Shift2Rail va contribui la paradigma schimbului modal pentru a atrage utilizatori catre sectorul feroviar. Pentru transportatorii de marfa, transportul feroviar reprezinta o alternativa mai eficienta din punct de vedere financiar, mai punctuala si mai usor de urmarit.
Rezultatele Shift2Rail implica o reducere de 50% a costurilor pe durata ciclului de viata a sistemului de transport feroviar, o crestere de 100% a capacitatii de transport si o crestere de 50% a fiabilitatii si punctualitatii transporturilor.