Shift2Rail 2 trebuie inclusa in urmatorul program Horizon

17 aprilie 2019

UNIFE a publicat o viziune privind digitalizarea denumita „Tendinte Digitale in Sectorul Feroviar”, care are ca scop exprimarea opiniei organizatiei cu privire la modul in care transformarile digitale vor contribui la realizarea ambitiilor sectorului feroviar european si ale industriei sale de furnizare.
Raportul se concentreaza pe cinci domenii majore – Date Masive, Securitate Cibernetica, Inteligenta Artificiala, Servicii Noi de Mobilitate si Digitalizarea Lantului Logistic de Marfa – care au cea mai semnificativa contributie la transformarea digitala a sectorului feroviar.
Pentru fiecare dintre aceste domenii de interes, Platforma de Digitalizare a UNIFE isi va prezenta pozitia cu privire la situatia actuala in cadrul sectorului, obstacolele existente si oportunitatile posibile si va exprima mesaje cheie, dar si recomandari pentru a putea valorifica cu adevarat avantajele transportului feroviar. Aceste mesaje cheie sunt adresate in special factorilor politici din UE si celor de la nivel national, dar isi doresc sa atraga si atentia jucatorilor din sectorul feroviar.
Scopul acestui document este sa aduca parerea si obiectivele industriei feroviare din Europa in centrul dezbaterii privind digitalizarea si sa initieze un dialog benefic intre factorii de decizie si principalii jucatori din industrie.
Prin adoptarea „Concluziilor Consiliului cu privire la digitalizarea transportului” la sfarsitul lui 2017, Statele Membre UE au recunoscut oficial ca favorizarea solutiilor digitale in sectorul de mobilitate va aduce beneficii semnificative economiei si societatii europene.
Deoarece finantarea este un element cheie pentru dezvoltarea cercetarii si inovarii, CE a propus alocarea a 9,2 miliarde de euro in cadrul urmatorului MFF pentru un nou program de dezvoltare si consolidare a capacitatilor digitale strategice ale Europei, numit „Europa Digitala”. Deoarece sectorul de transport a fost oficial recunoscut ca „domeniu de interes public” pentru a fi prioritizat in cadrul programului „Europa Digitala”, UNIFE crede ca rolul mobilitatii, si in special al caii ferate, ar trebui sa fie mai important, in vreme ce sinergiile cu programul CEF ar trebui si ele consolidate, explica UNIFE.
Digitalizarea si automatizarea sunt in centrul viziunii fiind promovate de Shift2Rail (S2R) Joint Undertaking care va ajuta sectorul feroviar european sa dezvolte mai multe produse si servicii calitative prin sustinerea mai multor proiecte de cercetare si inovare.
Prin sustinerea activa a Shift2Rail JU, intregul sector feroviar european si-a luat angajamentul sa investeasca impreuna in activitati de cercetare si inovare pentru a consolida atractivitatea transportului feroviar atat pentru calatori, cat si pentru companii prin inovare. Beneficiind de succesul Shift2Rail, este necesara reconcentrarea activitatilor de cercetare care au legatura cu sectorul feroviar pentru perioada de dupa 2020.
Cresterea necesitatii folosirii in comun a autovehiculelor, a mijloacelor de transport orientate catre client, digitale si intermodale, dar si dezvoltarea noilor tehnologii ar trebui sa fie principiile care sa ghideze extensia Shift2Rail JU (sau a „Shift2Rail 2”) care trebuie inclusa in urmatorul program de cercetare si inovare Program Cadru Horizon 5 (2021-2017) pentru a transforma calea ferata in coloana vertebrala a viitorului mobilitatii europene.