spot_img
vineri, decembrie 2, 2022
spot_img

Creștinii îl prăznuiesc azi pe Sfântul Nicolae. Ce feroviari de frunte își serbează onomastica

Creștinii îl sărbătoresc azi pe Sfântul Nicolae. Aproximativ 800.000 de români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Printre ei se află și lucrători din sistemul feroviar românesc și al transportului pe șină, în general. Club Feroviar le urează La Mulți Ani tuturor celor care azi își serbează onomastica.

Sfântul Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, este prăznuit pe 6 decembrie. Însă nu trebuie să uităm că Sfântul Ierarh Nicolae mai este cinstit în fiecare zi de joi, amintește site-ul CrestinOrtodox.ro, care subliniază faptul că este vorba de unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai creștinismului.

Sfântul Nicolae, ocrotitorul celor săraci

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi. Încă din timpul tinereții, el a avut o chemare spre viața duhovnicească. Rămas fără părinţi, Nicolae a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.

Se spune că Sfântul Ierarh Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu când cel care urma să devină apoi sfânt le-a sărit în ajutor, aruncând punguliţe cu bani în camerele fetelor. Acestea s-ar fi căsătorit la puţin timp după primirea darurilor de la Moş Nicolae. Caracterul anonim al acestor gesturi i-ar fi inspirat pe oameni să îşi ofere daruri de Sfântul Nicolae.

Se mai povesteşte că Sfântul Ierarh Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de-atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Tot atunci, el a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. El a salvat cetatea Mira, tot din Lichia, de foamete, arătându-se în vis unui negustor italian pe care l-a îndemnat să vină să-şi vândă grâul acolo.

800.000 de români își serbează onomastica

Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 de bărbaţi şi peste 280.000 de femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae

Nume de bărbați la care se fac urări de Sfântul Nicolae: Nicolae, Nicolaie, Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae, dar și Nic, Nik, Lae, Laie, Niklas, Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus. Nume de femei la care se transmit felicitări de Sfântul Nicolae: Nicoleta, Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole.

Numele Nicolae este format din cuvintele grecești Nike – victorie, biruință si Laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

Feroviari de frunte sărbătoriți de Sfântul Nicolae

Printre cei care-și serbează azi ziua de nume se află și persoane care ocupă poziții cheie în societăți feroviare sau de transport pe șină, în general. Club Feroviar prezintă în cele ce urmează o listă a acestora, în ordine aleatorie și fără pretenția de a fi exhaustivă. În consecință, le cerem scuze anticipat celor care, fără voia noastră, au fost omiși din enumerare.

Lucian Nicolae Bode, ministrul Transporturilor

Nicolae Ivășchescu, secretar de stat – Ministerul Transporturilor

Nicolae Sandu, director ONFR – AFER

Nicolae Mugurel Găman, șef Serviciu Verificare ”CE”/NNTR Subsisteme Structurale CCS la Bord și Energie ONFR – AFER

Nicușor Laurențiu Zaharia, șef Serviciu Încercări, Teste Vehicule Feroviare ONFR – AFER

Nicolae Popescu, inspector șef teritorial – AFER

Adrian Nicolae Ciorăneanu, director Divizia Transport Electric, Producție, Reparații și Infrastructură (DTEPRI) – STB SA

Nicolae Cristian Popovici, membru al CA – CFR Călători

Gabriel Nicolae Stanciu, director general Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova

Nicolae Dragu, director de Dezvoltare a Afacerilor – Alstom Transport

Nicolae Mătărângă, manager de proiect senior – Alstom Transport

Nicolae Mihai, director general – Softrans

Nicolae Ionescu, ex – director general – CFR SA

Nicolae Șerdin, inspector de concurență superior – Consiliul Concurenței

Simona Nicoleta Istrate, fost director al Direcției de Transport Feroviar din Ministerul Transporturilor

Nicolae Ciovică, director de siguranță și calitate – Deutsche Bahn Cargo Romania.

Ultimele Articole