Serbia si Rusia negociaza un nou contract pentru modernizarea infrastructurii feroviare

8 ianuarie 2019

Presedintele Cailor Ferate Ruse, Oleg Belozerov, si ministrul sarb al transportului, Zorana Mihajlovic, au discutat posibilitatea semnarii unui nou contract pentru reconstructia sectiunii de cale ferata cu o lungime de 210 km Valjevo – Vrbnica – frontiera cu Muntenegru si constructia unui Centru de Control al Traficului Feroviar Integrat in Serbia.
Cei doi parteneri au discutat si posibilitatea de a furniza impreuna servicii de intretinere pentru infrastructura feroviara din Serbia.
Cele doua parti au confirmat existenta unui interes comun fata de extinderea implicarii ruse in constructia si modernizarea infrastructurii feroviare din Serbia. „Specialistii feroviari rusi si sarbi au demonstrat faptul ca pot lucra foarte bine impreuna. Suntem pregatiti sa lucram chiar mai repede. Sunt sigur ca daca ne unim fortele, vom putea sa realizam proiecte indiferent de nivelul lor de dificultate”, a declarat Oleg Belozerov.
Pana in prezent, RZD International a finalizat primii 10 km pe sectiunea Stara Pazova – Indjia a liniei de cale ferata Belgrad – Budapesta pentru circulatia trenurilor cu o viteza de 200 km/h. De asemenea, constructia tunelului Chortanovci cu linie dubla si a viaductului de 3 km in campia Fluviului Dunarea pe sectiunea Stara Pazova – Novi Sad se realizeaza conform programului.
Incepand cu 2014, RZD International, parte a holdingului Caile Ferate Ruse, a realizat lucrari extinse de constructie si modernizare a infrastructurii feroviare din Serbia. Pana in prezent, compania a finalizat reconstructia sectiunii Belgrad – Pancevo, a facilitatilor feroviare din cadrul proiectului de dezvoltare a Coridorului de Transport Transeuropean X si a sectiunii Resnik – Valjevo, parte a liniei Belgrad – Bar. De asemenea, Serbia a achizitionat automotoare diesel fabricate in Rusia. In martie 2018, Caile Ferate Ruse si Guvernul Serbiei au semnat un Memorandum pentru dezvoltarea unui parteneriat strategic si implementarea comuna a proiectelor de infrastructura feroviara in Republica Serbia.