Serbia si China semneaza un contract de 943 de milioane de euro

11 iulie 2018

Ministrul sarb al Transportului, Zorana Mihajlović, alaturi de reprezentanti ai China Railway International si China Communications Construction Company (CCCC) au semnat un contract pentru a treia sectiune a liniei de cale ferata Belgrad-Budapesta. Contractul in valoare de 943 de milioane de euro se refera la sectiunea Novi Sad – Subotica, cu o lungime totala de 108 km. Lucrarile sunt estimate sa inceapa in 2019.
„Constructia legaturii feroviare Belgrad-Budapesta este cel mai mare proiect de infrastructura din Serbia si are o importanta deosebita pentru legatura cu reteaua feroviara europeana, reteaua Europei Centrale si legatura cu portul Piraeus. Este inclusa in initiativa One Belt, One Road”, a declarat Mihajlović.
In prezent, lucrarile au inceput deja pe un segment de cale ferata de 75 km din Belgrad catre Novi Sad, realizat de companii chineze si ruse.
Lucrarile de modernizare si reconstructie a sectiunii de cale ferata Novi Sad-Subotica vor fi realizate de un consortiu format din cele doua companii chineze – China Railway International si CCCC. Aceste companii lucreaza si pe sectiunea Belgrad-Stara Pazova care va fi finalizata in trei ani, conform estimarilor. Pe aceasta sectiune, lucrarile includ modernizarea si constructia infrastructurii, dar si reconstructia infrastructurii electrice pentru a permite trenurilor sa circule cu o viteza de pana ala 120 km/k intre Belgrad si Batajnica, si de pana la 200 km/h intre Batajnica si Stara Pazova, unde patru linii vor asigura serviciile de transport.