Serbia finalizeaza inca o sectiune de pe linia transfrontaliera Belgrad-Bar

Administratorul sarb de infrastructura feroviara, Infrastruktura Zeleznice Srbije, a anuntat ca a finalizat modernizarea sectiunii de cale ferata Topcider-Rakovica-Resnik, parte a liniei transfrontaliere Belgrad (Serbia)-Bar (Muntenegru). Proiectul s-a ridicat la o valoare de 23,8 milioane de euro.

Lucrarile au fost executate de catre compania China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) si au fost finantate cu ajutorul unui imprumut acordat Serbiei de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dar si cu fonduri de la bugetul de stat.

Pe langa lucrarile de refacere a infrastructurii feroviare, au fost executate si lucrari de modernizare a statiilor Resnik  si Rakovica.

Sectiunea feroviara Topcider-Rakovica-Resnik face parte din linia ce leaga capitala sarba, Belgrad de orasul-port Bar, din Muntenegru. La randul sau, linia Belgrad-Bar este parte a Coridorului paneuropean X.

Lucrarile la linia Belgrad-Bar sunt executate de catre o serie de companii internationale. Printre ele se numara si RZD International, subsidiara a Cailor Ferate Ruse. Aceasta a finalizat in noiembrie 2017 reabilitarea sectiunii Resnik-Valjevo. Lucrarile pentru aceasta sectiune s-au ridicat la 79,9 milioane de euro.

In prezent, se desfasoara lucrari de reabilitare a sectiunii Niš (Serbia) si Dimitrovgrad (Bulgaria). Termenul de finalizare este preconizat pentru luna decembrie 2018.

Dupa finalizarea proiectelor, Coridorul paneuropean X va realiza conexiunea feroviara intre mai multe state, pe ruta Salzburg, Ljubljana, Zagreb, Belgrad, Niš, Skopje,Veles si Salonic.