sâmbătă, septembrie 23, 2023
spot_imgspot_img

Sentința în procesul lui Gruia Stoica, amânată din nou. Dosar de 17 ani, cu multe semne de întrebare

Sentința în procesul lui Gruia Stoica, în care patronul Grup Feroviar Român este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, care era așteptată pentru joi, 31 august, s-a amânat din nou.

”Soluția pe scurt: Amână pronunțarea la data de 29.09.2023, pronunțarea va avea loc prin punerea soluției la dispoziţie, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel Iași, așa cum apare ea pe portalul instanțelor de judecată din România.

Presupusele fapte s-ar fi petrecut acum 20 de ani

Încă din capul locului se impune precizarea că este vorba de un dosar, cel referitor la privatizarea societății Transbordare Vagoane Marfă, care anul acesta împlinește două decenii de la presupusa comitere a faptelor (privatizarea TVM, filială a CFR Marfă, s-a realizat în 2003). Până acum, dosarul a fost închis de trei ori. Abia în 2020, după 17 ani, s-a dat o decizie în primă instanță, la Tribunalul Iași. Gruia Stoica și Vasile Didilă au fost condamnați la patru ani cu executare, respectiv trei ani cu executare, iar Vasile Răducanu, tatăl celor doi, la trei ani cu suspendare.

Trebuie amintit și faptul că la dosar au fost atașate de-a lungul timpului șase expertize independente, inclusiv ale ANAF și ale Gărzii Financiare, din care rezulta inexistența prejudiciului. Apoi, surpriză! După zece ani, a apărut o a șaptea expertiză, la comanda Parchetului, care le infirma pe toate cele de dinainte, așa cum a mai scris Club Feroviar.

Sentința în procesul lui Gruia Stoica s-a tot amânat

După condamnarea în primă instanță din 2020, speța a ajuns între timp la Curtea de Apel Iași. „Respinge ca nefondate cererile formulate de inculpații Vasile Didilă și Gruia Stoica de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 656 din 2002 în infracţiunea de spălare a banilor prevăzută de art. 49 alin. 1 lit. c din Legea nr. 129 din 2019. Califică cererile formulate de persoana responsabilă civilmente Grampet SA și inculpatul Răducan Vasile de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată prevăzută de art. 9 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 din Codul penal, în două infracţiuni distincte de evaziune fiscală, ca apărări de fond, acestea urmând a fi analizate odată cu apelurile formulate în cauză. Pune în vedere inculpatului-apelant Didilă Vasile, părţii responsabile civilmente-apelante Grampet S.A. şi apelantei S.C. Transbordare Vagoane Marfă S.A. să depună la dosarul cauzei dovada achitării diferenței de onorariu către expertul desemnat Nemţeanu Holicov Cristina. Pronunțată astăzi, 03.04.2023, prin punerea soluției la dispoziția inculpaţilor-apelanţi și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în decizia pronunțată pe 3 aprilie 2023, așa cum apare ea pe portalul instanțelor de judecată din România. Între timp, un alt termen a fost stabilit pentru 27 aprilie 2023, dar atunci s-a tot amânat.

Gruia Stoica acuză o înscenare judiciară

Gruia Stoica a declarat, în timpul procesului de la Tribunalul Iași (în primă instanță), că a fost victima unei înscenări judiciare. El i-a acuzat în acest sens pe fostul procuror Iulia Diaconu, care a condus DIICOT Iași, şi pe procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT central.

În faza de apel, s-au produs alte mișcări bizare, intrând în scenă judecătoarea Anda Crișu Ciocântă, o bună prietenă a fostei șefe a DIICOT Iași, Iulia Diaconu, așa cum a relatat presa locală. Pe 17 septembrie 2020, Colegiul de Conducere al Curții de Apel Iași a decis să o degreveze parțial pe judecătoarea Anda Crișu Ciocântă, vicepreședinte al instanței, de activitatea de judecată, proporțional cu atribuțiile specifice funcției de conducere exercitate. În paralel, s-a desființat completul de judecată din procesul lui Gruia Stoica, iar cauza a fost repartizată unui nou complet, compus din judecătorii Anda Crișu Ciocântă și Adrian Chiriac. Practic, judecătoarei Ciocântă i s-au mai luat din spețe, dar i s-a repartizat dosarul lui Gruia Stoica.

Pe 22 decembrie 2020, intervine însă modificarea modificării. La acea dată, colegiul de conducere al Curții de Apel Iași a decis să modifice din nou compunerea completului de judecată NCPP – Apel 7, iar Anda Crișu Ciocântă a fost înlocuită cu Luminița Lăcrămioara Gafta, fostul președinte al secției penale a Tribunalului Iași.

Ultimele Articole