spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

Senatul a stabilit pragul pentru achizitiile publice directe

Senatul Romaniei a adoptat tacit, in sedinta plenului din 10 aprilie, o propunere legislativa prin care se introduce un prag valoric sub care o autoritate poate achizitiona direct produse, servicii sau lucrari. Prin noua propunere legislativa se renunta la criteriul pretului cel mai scazut si se elimina obligativitatea utilizarii sistemului electronic de achizitii sub o anumita valoare estimată a achizitiei.

“Prezenta propunere legislativa propune solutii la problemele semnalate de autoritati ale administratiei publice si anume: definirea unui prag pentru achizitii directe avand in vedere nenumaratele situatii imposibil de prevazut la momentul stabilirii planului actual de achizitii publice, cum ar fi defectiuni minore la instalatii, masini, echipamente, mobilier”, explica initiatorii in expunerea de motive a actului normativ adoptat tacit de catre Senat.

Potrivit proiectului de lege, “autoritatea contractanta are dreptul de a achizitiona direct produse sau servicii in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica decat 132.519 lei, respectiv lucrari, in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este mai mica de 441.730 lei.

In cazul in care valoarea estimata a achizitiei este mai mica de 10.000 lei, fara TVA, autoritatea contractanta are dreptul de achizitiona produsele, serviciile sau lucrarile pe baza de document justificativ, fara utilizarea sistemului electronic de achizitii publice”.

Referitor la determinarea ofertei celei mai avantajoase din punct de vedere economic, proiectul stipuleaza ca “autoritatea contractanta are dreptul de a aplica unul dintre urmatoarele criterii de atribuire: cel mai bun raport calitate-pret sau calitate-cost care se determina in baza unor factori de evaluare care includ aspecte calitative, de mediu si/sau sociale si criteriul rentabilitatii”.

“In cazul in care valoarea estimata a achizitiei directe este mai mică de 1.000 de lei fara TVA, autoritatea contractanta are dreptul de achizitiona produsele, serviciile sau lucrarile pe baza de document justificativ, fara utilizarea sistemului electronic de achizitii publice”, se mai arata in proiectul de lege.

Propunerea legislativa a fost initiata pentru modificarea si completarea Legii 98/2016 privind achizitiile publice si pentru completarea Legii nr.99/2016 privind achizitiile sectoriale.

Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, aceasta urmand sa aprobe sa nu proiectul legislativ.

Ultimele Articole