marți, iunie 6, 2023
spot_img

Șeful Ukralizniția despre deplasarea celor trei premieri pe căile ferate ucrainene

Șeful Căilor Ferate Ucrainene – Ukralizniția a criticat din considerente de securitate dezvăluirea vizitei efectuate cu trenul în Ucraina de către premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei, chiar de către aceștia. O stație de cale ferată a fost bombardată la puțin timp după trecerea trenului ce îi transporta pe politicieni.
Șeful Ukralizniția, Oleksandr Kamîșin, a dezvăluit modul în care liderii UE au intrat și ieșit din Kiev în 24 de ore, informează CNN. Președintele Căilor Ferate Ucrainene a declarat că prim-miniștrii polonez, ceh și sloven, care au călătorit cu trenul pentru o întâlnire de marți cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în Kiev, au făcut un „pas puternic” pentru a-și arăta sprijinul pentru țara sa distrusă de război, deși acțiunea lor a fost una „naivă”. „A fost cu adevărat important pentru noi, chiar dacă a fost naiv”, a declarat Oleksandr Kamîșin pentru CNN miercuri. El a caracterizat „naivă” acțiunea, căci delegația liderilor UE și-a anunțat planurile de călătorie în timp ce se aflau încă în drum spre capitală. Kievul a fost terorizat de o campanie de atacuri aeriene ruse care au lovit zone rezidențiale în ultimele zile, inclusiv mai multe blocuri de apartamente, determinând o oprire a trenurilor de 35 de ore care a început marți seara. Sistemul feroviar al Ucrainei nu este imun la aceste lovituri.

Kamîșin: Spun și copiilor să nu își dezvăluie locul. Pe premieri nu îi pot instrui

Marți dimineață, premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat că, împreună cu prim-ministrul sloven Janez Janša și cu prim-ministrul ceh Petr Fiala, se vor îndrepta spre Kiev. „Noi păstram secretul, dar când am văzut că ceva a fost publicat online, am fost surprins. Nu am înțeles asta”, a spus Kamyshin pentru CNN. Pe drum, Morawiecki a scris într-o postare pe Facebook: „Este de datoria noastră să fim acolo unde se face istoria. Pentru că nu este vorba despre noi, ci despre viitorul copiilor noștri care merită să trăiască într-o lume liberă de tiranie”. Fiala a mai postat pe Twitter că „scopul vizitei este de a confirma sprijinul fără echivoc al întregii Uniuni Europene pentru suveranitatea și independența Ucrainei”. Preocupările de securitate au fost în prim-planul șefului căilor ferate ucrainene încă de la începutul războiului. Kamîșin și adjuncții săi de la conducerea companiei au petrecut ultimele trei săptămâni străbătând țara, gestionând cei 321.000 de angajați ai căii ferate și aproximativ 1.450 de gări în mișcare.
El crede că managementul căilor ferate este o țintă pentru bombele rusești, așa că rămânerea în mișcare aproape constantă este o chestiune de siguranță personală. „Și copiilor mei le spun: „Hei, nu-ți dezvălui locația”, pentru că toată lumea ar trebui să înțeleagă că este război. Însă nu pot instrui prim-minștrii”, a spus el. Potrivit lui, ideea prim-miniștrilor a fost să călătorească la Kiev cu trenul, crezând că este cel mai sigur mod de transport. El a fost de acord, în ciuda faptului că o gară din Zaporojia (sud-estul Ucrainei, nord de Crimeea) a fost lovită miercuri dimineață de o bombă rusească, la scurt timp după vizita lor, lăsând în urmă un crater pe șinele de cale ferată și avariind gara. „Orice persoană inteligentă ar alege trenul în locul unei mașini în zilele noastre”, a spus el. „Chiar și cu bombardamentele peste tot, gările și trenurile sunt cele mai sigure locuri din țară în acest moment”. Kamyshin a spus că delegația a călătorit cu un tren special cu patru dintre cele mai noi vagoane de dormit ale căii ferate. La bord se mai găseau doar membrii delegațiilor sau ai securității politicienilor. „Era un tren obișnuit, normal, cu vagoane normale”, a spus el. „Deci traseul delegației nu a fost mai special decât celelalte… A fost aceeași cale pe care o parcurg și pasagerii normali”. Călătoria a durat în jur de opt sau nouă ore, a spus el. Liderii au petrecut câteva ore cu Zelensky și echipa sa înainte de a lua un tren peste noapte înapoi în Polonia. „Pentru mine este cea mai bună evaluare a căilor ferate dacă prim-miniștrii străini au ales căile ferate în loc de o mașină sau un elicopter, sau orice altă opțiune”, a spus el. (sursa foto CNN)

Ultimele Articole