luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Șeful CFR Călători dă în judecată CFR SA, supărat că a fost concediat de acolo

Șeful CFR Călători, Traian Preoteasa, a dat în judecată CFR SA, companie în a cărei schemă de personal figura drept consilier, după ce directorul general CFR SA, Ion Simu-Alexandru, i-a desfăcut contractul de muncă din cauza absențelor nemotivate.

Traian Preoteasa pare a fi un iubitor al proceselor împotriva celor care, i se pare domniei sale, au ceva cu el. După ce a dat în judecată Club Feroviar pentru un articol pe tema serviciilor oferite de CFR Călători clienților, articol urmat și însoțit de altfel de prezentarea punctului său de vedere – în virtutea dreptului la replică pe care îl are, Traian Preoteasa a dat în judecată și CFR SA, companie pe ale cărei ștate s-a aflat, în pofida faptului că deținea funcția de director general al CFR Călători.

Luni, 26 septembrie, șeful CFR Călători a depus o acțiune la Tribunalul București, Secția VIII-a Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale cu obiect „contestație decizie concediere”. Preoteasa Traian apare drept contestator, iar CFR SA este intimată. Judecătorii nu au stabilit încă un prim termen de înfățișare, dar Club Feroviar vă va ține la curent cu acțiunea acestui director public numit de stat, împotriva unei alte companii publice de unde a primit salarii consistente în trecut.

Cronologia disputei

Traian Preoteasa era director general adjunct tehnic la compania de infrastructură CFR SA, având postul rezervat definitiv încă din noiembrie 2019. În perioada în care a fost director general la CFR Călători, funcție în care a fost propulsat de fostul ministru interimar al Transporturilor Dan Vîlceanu (PNL), Traian Preoteasa era în concediu fără salariu la CNCF CFR SA. La fel s-a întâmplat și câtă vreme a fost director general la CFR Marfă.

Aceasta, în așa fel încât în cazul în care lui Traian Preoteasa nu i s-ar mai fi prelungit mandatul de director general al CFR Călători, el putea reveni, chiar de a doua zi, pe funcția de director tehnic la CNCF CFR SA. „Artificiul” lui Preoteasa l-a impiedicat pe Ion Simu-Alexandru să își pună alesul, pe Petru Ceșa, director tehnic al CFR SA. Ca urmare, Simu-Alexandru a decis să-l retrogradeze pe Preoteasa din funcția de director general adjunct tehnic și să-i ofere altă poziție.

Simu l-a convins pe Preoteasa să accepte. Așa cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar, a fost emisă o Decizie de către Direcția de Resurse Umane al gestionarului de infrastructură. „De la data de 1 august 2022, domnului Preoteasa Traian, director general adjunct la Sectorul Tehnic din Centralul CFR SA i s-a modificat contractul individual de muncă (…) și se numește în funcția de consilier la Cabinet Consiliere și Cercetare Internă din centralul CFR SA”, se arată în documentul citat.

Șeful CFR SA nu s-a ținut de promisiune și nu i-a prelungit concediul fără plată omologului său de la operatorul feroviar de stat. Pentru a evita ceea ce deja anticipa că se va întâmpla, Traian Preoteasa și-a luat o zi de concediu medical, depunând documentul în acest sens la CFR SA.

Cu toate acestea, a doua zi, directorul general al CFR Călători a primit o înștiințare din partea Direcției de Resurse Umane de la CFR SA că i s-a desfăcut contractul individual de muncă, pentru absențe nemotivate de la serviciu. Club Feroviar a încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Traian Preoteasa în această chestiune, însă el nu a fost de găsit.

PSD i-a dat PNL cu directorul în cap

Potrivit informațiilor noastre, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, l-ar fi înlăturat de mult pe Traian Preoteasa de la conducerea CFR Călători. Numai că o decizie de acest fel ar fi generat noi tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

În ultima perioadă însă, mai multe persoane apropiate vicepremierului au lansat pe diverse canale critici la adresa șefului CFR Călători. Mai ales că ”materialul clientului” a fost cu prisosință: tot mai multe locomotive s-au defectat pe traseu sau chiar au luat foc, în trenuri nu a funcționat instalația de climatizare, iar întârzierile au fost la ordinea zilei.

De curățenie ce să mai vorbim? Mizeria din vagoane a fost consemnată și cu prilejul unui recent control al Autorității Naționale pentru protecția Consumatorului, instituție condusă de pesedistul Horia Constantinescu.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole