marți, octombrie 3, 2023
spot_imgspot_img

Atribuțiile privind sectorul feroviar la MT, trecute de la un secretar de stat la altul

Atribuțiile privind sectorul feroviar la MT au fost trecute recent de la un secretar de stat la altul, mai exact de la Adrian Foghiș la Ionuț-Cristian Săvoiu. În doi ani, nu mai puțin de patru secretari de stat au coordonat, pe rând, acest sector.

sectorul feroviar la MT
Ionuț-Cristian Săvoiu este noul responsabil cu sectorul feroviar

Săvoiu a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor la finele lunii ianuarie, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar. Recent, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, l-a însărcinat cu coordonarea sectorului feroviar.

Nominalizat la propunerea PSD, Ionuț-Cristian Săvoiu a obținut în anul 1992 diploma de licenţă ca inginer geodez, la Facultatea de Geodezie a Universității Tehnice de Construcţii Bucureşti. Din aprilie 2005 până pe 20 decembrie 2012, Săvoiu a fost director general la SC Blom Romania SRL, Târgoviște, județul Dâmbovița, și preşedinte Blom Eastern Europe. De-a lungul carierei sale, el a mai lucrat atât în sectorul privat, cât și la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, unde a deținut și funcția de director general adjunct. Ionuț Săvoiu a fost ales în 2018 președinte al Uniunii Geodezilor din România.

Potrivit declarației sale de avere, Ionuț Săvoiu are trei terenuri: 1.440 mp la Târgoviște, 4.912 mp în comuna 23 August din județul Constanța (unde se află PO Halta Pescăruș de pe secția Constanța-Mangalia) și 50.000 mp la Tărtășești/Gara Bâldana, județul Dâmbovița. Declarația de avere a demnitarului poate fi consultată integral AICI.Alți trei secretari de stat s-au ocupat de sectorul feroviar la MT în ultimii doi ani

Adrian Foghiș a predat ștafeta

La mijlocul lunii septembrie, ministrul interimar al Transporturilor de la acea vreme, Dan Vîlceanu, a decis ca responsabilitatea sectorului feroviar să revină secretarului de stat Adrian Foghiș.

Foghiș este un apropiat al președintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, cel care l-a și susținut pentru ocuparea acestei funcții. A absolvit Facultatea de Sociologie și Științe Politice, iar timp de nouă ani (2008-2012 și 2015-2021) a condus asociaţia Zona Metropolitană Oradea, prima asociație de dezvoltare intercomunitară cu personalitate juridică din România, în format de arie metropolitană.

Anterior, în mandatul lui Cătălin Drulă la Transporturi, coordonarea sectorului feroviar i-a revenit lui Adrian Covăsnianu și ulterior lui Costin Traian Țîră-Rădulescu.

Ultimele Articole