Compania Națională de Căi Ferate CFR SA scoate la licitație, în vederea închirierii, alte trei secții feroviare neinteroperabile – două de călători și una de marfă. Licitația va avea loc miercuri, după ce precedenta încercare a dat greș.
Adrian Bărbulescu
Cele două secții de pasageri, Ciumeghiu-Holod-Vașcău și Bistrița-Bistrița Bârgăului, au fost abandonate de operatorul privat Interregional Călători.
Prima secție, Ciumeghiu-Holod-Vașcău, are prețul de pornire la licitația organizată de Bursa Română de Mărfuri de 100.500 de lei pe an fără TVA. Garanția de participare este de 10.050 de lei, la care se adaugă o garanție bursieră de 5.000 de lei.
La finele lunii ianuarie, o petiție pentru reluarea circulației feroviare pe secția Ciumeghiu-Holod-Vașcău a fost lansată de deputatul PSD de Bihor Gheorghe Bogdan. Oamenii care foloseau trenul pe această rută sunt pe cale să-și piardă locurile de muncă, iar victime sunt și elevii care studiază la liceele din Beiuș și Ștei, fiindcă nu au mijloace de deplasare, spune parlamentarul, citat de Bihor Online.
Asta în condițiile în care nu există un drum paralel cu linia ferată. Documentul, semnat de peste 100 de persoane, în care oamenii își exprimă nemulțumirea că trenul nu mai circulă din 1 ianuarie 2020 a ajuns și la Regionala Cluj a CFR Călători, Instituția Prefectului Bihor și Consiliul Județean Bihor. Semnatarii își exprimă nemulțumirea față de decizia sistării circulației trenurilor de călători pe această rută, pe care acum câteva zeci de ani mergea acceleratul București-Vașcău.
Prețul de pornire a licitației pentru cea de-a doua secție, Bistrița-Bistrița Bârgăului, este de 16.000 de lei pe an fără TVA. Garanția de participare la licitație este de 1.600 de lei, plus o garanție bursieră de 800 de lei.
În fine, cea de-a treia secție, Palas-Năvodari, destinată transportului de mărfuri, a fost operată până de curând de Grup feroviar Român. Prețul de pornire a licitației este de 401.500 de lei fără TVA. Garanția de participare este de 4-.150 de lei, iar cea bursieră de 20.000 de lei.
Licitația pentru zeci de secții feroviare neinteroperabile are loc miercuri
La Bursa Română de Mărfuri este programată pentru miercuri, 25 martie, licitația ce are ca obiect ”închiriere secții de circulație neinteroperabile individual sau grupate în scopul realizării activităților de gestionare a infrastructurii feroviare neinteroperabile și asigurării serviciilor de transport public de călători și/sau marfă”. Este vorba de 66 de linii neinteroperabile – cinci secții pe raza Regionalei București, 11 la Craiova, 16 la Timișoara, nouă la Cluj, șapte la Brașov, nouă la Iași, cinci la Galați și patru la Constanța.
Acest pachet a mai fost scos la mezat pe 25 februarie, însă procedura a fost anulată. Acum, licitația se reia în aceleași condiții și la aceleași prețuri. Durata contractului de închiriere este de patru ani, iar doritorii trebuie să fie persoane juridice române și să aibă calitatea de operatori de transport feroviari licențiați.