Ordinul comun realizat cu Ministerul Sănătăţii privind regulile pe care ar trebui să le respecte proprietarii teraselor va fi publicat, probabil, până vineri, având în vedere că pe data de 1 iunie se redeschid terasele, aşa cum am promis, a anunţat joi ministrul Economiei, Virgil Popescu. Aproape în fiecare stație feroviară din România (sau în imediata apropiere a ei) se află câte o terasă. Și acestea vor fi redeschise luni.
Adrian Bărbulescu

UPDATE Klaus Iohannis confirmă redeschiderea teraselor
Informația privitoare la redeschiderea teraselor a fost confirmată și de președintele Klaus Iohannis. ”Din 1 iunie câteva activități interzise redevin posibile: se redeschid terasele. Vor fi reguli speciale, cu maximum patru persoane la o masă”, a spus șeful statului.
„Spun şi eu ce a spus şi ministrul Sănătăţii: ne gândim din ce în ce mai serios să dăm drumul la sezonul turistic pe data de 15 iunie pe litoralul românesc, pentru că observăm că cel puţin până acum vorbim de o pantă descrescătoare a cazurilor de îmbolnăviri cu coronavirus, iar începând cu data de 1 iunie vom deschide, aşa cum am promis, terasele. Probabil, până mâine, o să publicăm un ordin comun împreună cu Ministerul Sănătăţii cu privire la regulile pe care ar trebui să le respecte proprietarii teraselor, pentru ca să se poată lua masa în siguranţă, să se poată savura o cafea sau o bere. Să nu uitam că a venit căldura şi chiar avem nevoie de o răcorire pe o terasă”, a declarat joi Virgil Popescu la Digi 24.
Se redeschid terasele și hotelurile de la mare
El a precizat că odată cu deschiderea teraselor va avea loc şi deschiderea efectivă a hotelurilor, iar, dacă va fi cazul, ia în calcul şi deschiderea restaurantelor hotelurilor, dar „cu anumite reguli”. „Evident că acest lucru (deschiderea teraselor n.r.) presupune şi deschiderea efectivă a hotelurilor, ele nu sunt închise, dar evident că din lipsa de clienţi hotelierii nu consideră necesar să le ţină deschise şi este normal să fie aşa. Vor fi reguli pentru hotelieri şi reguli pentru siguranţa turiştilor în interiorul hotelurilor şi, dacă va fi nevoie, o să deschidem şi restaurantele hotelurilor, vom face şi aceasta, cu anumite reguli, în aşa fel încât să nu stârnim cumva o creştere a îmbolnăvirilor. Vom găsi cea mai bună soluţie astfel încât turiştii să se simtă în siguranţă pe litoralul românesc sau la munte”, a adăugat ministrul Economiei.
Potrivit lui Virgil Popescu, litoralul românesc se va deschide din 15 iunie, „în trend cu ţările din regiune”, respectiv Grecia şi Bulgaria. De altfel, CFR Călători a introdus deja în programul de circulație, începând cu data de 13 iunie, o parte din Trenurile Soarelui 2020, așa cum a relatat Club Feroviar.
Revenind la terase, ele au fost închise pe 17 martie, imediat după intrarea în vigoare a stării de urgență decretate de președintele Klaus Iohannis. ”Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturi alcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice din interiorul sau exteriorul locației”, spunea la vremea respectivă ministrul de Interne, Marcel Vela.
Se redeschid terasele. Aproape în fiecare gară există cel puțin una
În fiecare stație feroviară din România (sau în imediata apropiere a ei) se află câte o terasă sau un restaurant în toată regula. Și aceste unități de alimentație publică au fost închise pe 17 martie.
Acum, ele se vor redeschide. De exemplu, în Gara de Nord din București sunt mai multe terase, printre care și cele de la Mc Donalds sau KFC, unități care acum nu pot vinde alimente sau băuturi decât în regim de take away.
Vagoanele restaurant rămân în depouri. CFR Călători mai are doar trei
CFR Călători mai are doar trei vagoane restaurant care pot fi puse în circulație. Ele vor fi menținute însă în depouri deocamdată, pentru că noile măsuri de relaxare includ doar redeschiderea teraselor, nu și a restaurantelor în incinte închise.
Numărul vagoanelor restaurant a scăzut drastic în ultimii ani, din cauza furturilor unor angajați care nu declarau toate produsele vândute și își însușeau veniturile care ar fi trebuit să intre în conturile societății feroviare de stat. Unul dintre vagoanele restaurant active se afla în componența trenului InterRegio Dacia, București Nord – Wien Hauptbanhoff, care a fost anulat din cauza restricțiilor de călătorie introduse de Ungaria.
Alte trenuri au în componență vagoane clasă în cadrul cărora există un spațiu de bar (vagoane BR), la care se vând băuturi răcoritoare și alcoolice și sandwich-uri sau chipsuri. Și aceste unități de tip bar din cadrul vagoanelor BR vor rămâne închise.