Se aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea tronsonului Brasov-Sighisoara

Indicatorii tehnico-economici arata ca valoarea totala a investitiei pentru proiectul “Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a Coridorului Rin – Dunăre, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Braşov – Sighişoara” este de 8,4 miliarde lei (1,8 miliarde euro).

Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici a fost publicat, la 5 decembrie, pe site-ul Ministerului Transporturilor. Data limita pentru primirea de propuneri sau observaţii este 16 decembrie.

Proiectul de reabilitare a secțiunii de cale ferată Brașov – Sighișoara își propune să realizeze inter-operabilitatea infrastructurii feroviare de-a lungul Coridorului Rin – Dunăre și să îmbunătățească calitatea serviciilor feroviare prin modernizarea infrastructurii feroviare, prin creșterea vitezei maxime operaționale la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru trenurile de marfă.  Acest proiect este cuprins in Master Planul General de Transport, varianta August 2016.

Reamintim ca in luna august 2017,  5 companii au depus oferte in licitatia pentru reabilitarea a doua sub-sectiuni, Brasov – Apata si Cata – Sighisoara, de pe tronsonul feroviar Brasov – Sighisoara. Procedura este in prezent in etapa de evaluare a ofertelor.

Reamintim si ca o luna mai tarziu, in septembrie anul acesta, CFR SA a lansat licitatia pentru modernizarea sectiunii Apata-Cata, parte a tronsonului Brasov-Sighisoara.

Reabilitarea acestui tronson, in lungime de 114 kilometri, va conduce la reducerea timpului de călătorie de la 101 minute la 47 minute pentru trenurile de călători de lung parcurs.

Investitia este asigurată prin contractele de finanțare  CEF  (Grant Agreement Under the Connecting Europe Facility (CEF) şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.