Programul național feroviar polonez a fost actualizat cu o perspectivă până în 2032, față de versiunea anterioară, care era în vigoare până în 2023. Decizia a fost luată de Consiliul de Miniștri la 16 august 2023 și reprezintă o continuare a proiectelor feroviare pentru a crea o infrastructură sigură, rapidă și modernă în întreaga țară.
170 de miliarde de zloți (38 de miliarde de euro) este valoarea totală a noii strategii, care include 79 de miliarde de zloți (17,6 miliarde de euro) pentru proiectele în curs de desfășurare începute în perioada 2014-2020, 80 de miliarde de zloți (17,8 miliarde de euro) vor fi investite în perspectiva 2021-2027, iar 11 miliarde de zloți (2,4 miliarde de euro) vor fi utilizate în cadrul Planului național de reconstrucție (KPO).
Strategia de investiții feroviare pentru 2023 a fost adoptată de Consiliul de Miniștri în 2015, cu o investiție de 67 de miliarde de zloți (15 miliarde de euro în prețuri curente).
„Adoptarea unui nou program înseamnă un nou impuls pentru investițiile feroviare din țară. Sunt sigur că, datorită acestui lucru, transportul feroviar din Polonia va continua să se dezvolte dinamic, așa cum a făcut-o începând cu 2015”, a declarat ministrul infrastructurii, Andrzej Adamczyk.
În cadrul Programului național feroviar polonez până în 2030, se prevede menținerea unor cheltuieli ridicate și stabile pentru investiții feroviare. În următorii șapte ani, Polonia intenționează să electrifice aproape 1.400 km de linii de cale ferată, ceea ce va permite implementarea trenurilor electrice care vor oferi servicii moderne, confortabile și rapide.
Printre prioritățile perspectivei 2021-2027 se numără finalizarea proiectelor majore de investiții, cum ar fi lucrările la linia interurbană din Varșovia, construcția unui tunel în Łódź și modernizarea rutei Gdynia – Słupsk, implementarea în curs a modernizării liniilor cheie din rețeaua centrală TEN-T, cum ar fi Katowice – Zebrzydowice și Białystok – Ełk – Trakiszki, care reprezintă conexiunea cu Rail Baltica. În plus, noua strategie include, de asemenea, construirea de noi linii în orașele care nu au conexiuni, cum ar fi linia de cale ferată Podłęże – Tymbark, modernizarea liniilor Skierniewice – Łuków sau Bydgoszcz – Kościerzyna – Gdynia.
Scopul programului feroviar 2030 este de a crea conexiuni mai rapide și mai fiabile. Pentru prima dată în istorie, rețeaua feroviară poloneză va permite trenurilor de călători să circule cu o viteză maximă de 250 km/h. Primele secțiuni care vor susține astfel de servicii sunt linia feroviară centrală (CMK), care deservește Varșovia, Cracovia, Katowice și Wroclaw, și secțiunea Ełk – Suwałki – frontiera de stat, care face parte din coridorul de transport internațional E-75 Rail Baltica.
Proiectele care urmează să fie realizate în cadrul noii strategii vor permite, de asemenea, ca trenurile de pasageri să circule cu viteze cuprinse între 120 și 200 km/h, reducând semnificativ timpii de călătorie. Accentul este pus pe conexiunea feroviară de la gara centrală din Varșovia la Ełk, la Kołobrzeg, în nord-vestul Poloniei, la Marea Baltică, și pe ruta care leagă Radom, Kielce și gara centrală din Cracovia, precum și pe rutele Cracovia – Nowy Sącz și Bialystok – gara centrală din Gdańsk.
Programul feroviar național polonez „asigură finanțarea unor proiecte feroviare importante și strategice. Decizia guvernului înseamnă că rutele feroviare poloneze vor deveni și mai moderne, iar pasagerii vor beneficia de o ofertă de transport și mai interesantă și mai competitivă”, a declarat ministrul adjunct al infrastructurii, Andrzej Bittel.
Proiecte prioritare
Noul program feroviar include, de asemenea, proiecte de îmbunătățire a nodurilor de cale ferată din sudul Poloniei, deoarece atunci când selectăm proiectele „nu ne concentrăm doar pe investițiile mari, cum ar fi construcția liniei Podłęże – Piekiełko sau modernizarea liniei interurbane Varșovia. Este vorba, de asemenea, de investiții mai mici, datorită cărora vor crește posibilitățile de trafic feroviar”, a subliniat ministrul Infrastructurii.
Printre proiecte se numără construcția legăturii Jedlicze – Szebnie, realizată între liniile nr. 106 (care leagă Rzeszów de Jasło) și nr. 108 (care asigură legătura între Stróże, Jasło, Krosno, Nowy Zagórz, Ustrzyki Dolne și Krościenko). Acest proiect este esențial pentru a crea o conexiune directă pe ruta de la Rzeszów spre sud, spre Krosno și regiunea Bieszczady, fără a schimba trenurile în stația Jasło. În prezent, nu există niciun operator care să ofere servicii pe această rută, care este neprofitabilă, iar pasagerii au nevoie de mai mult de 2 ore pentru a călători între aceste orașe. În urma implementării proiectului, transportatorii feroviari vor putea lansa servicii care să asigure o conexiune directă pe ruta Rzeszów – Krosno – Nowy Zagórz, iar timpul de călătorie care va deveni atractiv. În acest fel, calea ferată va deveni un mijloc de transport ales și mai frecvent.
PKP Polskie Linie Kolejowe are deja un proiect de construcție și a obținut autorizația și o decizie de mediu pentru acest proiect. Licitația pentru proiectare și construcție va fi lansată până la sfârșitul anului 2023, iar lucrările ar trebui să înceapă în 2025 și să se încheie în 2027.
Construcția liniei Gorlice – Zagórzany este un alt proiect care va avea un mare impact asupra transportului feroviar. În prezent, linia de cale ferată nr. 110, care ajunge până în centrul orașului Gorlice, un oraș de district din provincia Lesser Poland, nu este utilizată de transportatori. Locuitorii sunt, prin urmare, lipsiți de acces la rețeaua feroviară, cu excepția posibilității de a utiliza stația periferică Gorlice Zagórzany de pe linia 108 (care leagă Stróże de Jasło, Krosno și Bieszczady). Transportatorii nu oferă servicii către centrul orașului Gorlice, deoarece linia de cale ferată nr. 110 este trasată în așa fel încât pasagerii pot merge direct doar la Jasło, iar la Stróż, Tarnów și Cracovia nu este posibil să se ajungă fără a schimba trenul.
Astfel, construcția acestei secțiuni betas, o conexiune între liniile 108 și 110, va permite trenurilor să circule direct din centrul orașului Gorlice spre Stróż, Tarnów și Cracovia, fără a fi nevoie să schimbe capul de tren la Gorlice Zagórzany sau în altă stație. Prin adoptarea Programului național de căi ferate, guvernul a oferit finanțare pentru această investiție.
În cadrul aceluiași proiect, nu numai că va fi construită o cale de acces, dar și stațiile Gorlice și Gorlice Zagórzany vor fi modernizate, în timp ce linia 110 existentă care merge spre centrul orașului va fi revitalizată. Licitația de proiectare este planificată să fie lansată în acest an, iar PKP PLK se așteaptă ca autorizațiile și deciziile să fie emise în 2026. Lucrările de construcție sunt planificate pentru perioada 2027-2029.
Linia interurbană din Varșovia este unul dintre proiectele prioritare ale noului program național de căi ferate poloneze, care constă în reconstrucția și modernizarea a 50 km de șine, a peste 30 de structuri de inginerie, inclusiv două poduri peste Vistula și două tuneluri interurbane pe liniile de lung parcurs și suburbane, modernizarea stațiilor Warszawa Śródmieście și Warszawa Ochota, precum și reconstrucția stațiilor Varșovia Wschodnia și Varșovia Central. În plus, PKP PLK va construi două stații noi (Varșovia Solec și Varșovia Nowy Świat). În ianuarie 2023, administratorul infrastructurii feroviare a pus în funcțiune primii 7 km ai acestei linii.
„Varșovia așteaptă de mulți ani modernizarea Liniei Diametrale și datorită deciziei guvernului [de a aproba noua strategie], aceasta devine posibilă”, a declarat Andrzej Bittel.
Acest proiect va crește capacitatea de transport la 24 de perechi de trenuri suburbane și 20 de perechi de trenuri de lung parcurs în orele de vârf. Construcția noilor stații va îmbunătăți confortul călătoriei, precum și crearea unor noi stații de transfer în zona stațiilor Warszawa Śródmieście și Varșovia Wschodnia (stația Varșovia Est), cu o legătură cu rețeaua de metrou.
Modernizarea liniei interurbane va avea în vedere, de asemenea, adaptarea la pasagerii cu mobilitate redusă, pentru care toate stațiile vor fi dotate cu noi sisteme și facilități pentru a asigura un acces sporit.
Linia Diametru a fost construită între anii 1920 și 1960, iar continuarea exploatării pe infrastructura existentă, care se confruntă cu probleme tehnice și cu o cerere de transport crescută, ar crește rata de defecțiuni și schimbările negative în traficul feroviar.
PKP Polskie Linie Kolejowe efectuează lucrări la Varșovia Zachodnia (stația Varșovia Vest), care se vor finaliza în 2024, când vor fi lansate procedurile de licitație pentru modernizarea stației Varșovia Wschodnia și a unor secțiuni selectate ale liniei interurbane. De la jumătatea anului 2025 până la jumătatea anului 2027, se vor efectua lucrări în tunelul de mare distanță, iar de la jumătatea anului 2027 până la jumătatea anului 2029 în tunelul suburban.
Un alt proiect important care face parte din strategia feroviară națională acoperă construcția liniei Podłęże – Piekiełko în sudul Poloniei, care a obținut finanțare pentru implementare. Aceasta este una dintre viitoarele conexiuni esențiale în Polonia Mică (provincia Małopolska). Noua linie Podłęże – Piekiełko, cu o lungime de 60 km, va asigura conexiunea cu Szczyrzyc, iar de aici se împarte în două ramuri, una spre Tymbark (spre Nowy Sącz) și cealaltă spre Mszana Dolna (spre Chabówka), creând o legătură în formă de „Y”. Cele două ramuri, parte a liniei 104, vor fi modernizate, iar întregul proiect va permite trenurilor să circule cu 160 km/h. Acest proiect va îmbunătăți traficul feroviar între Cracovia și Zakopane și Nowy Sącz.
Datorită implementării sale, regiunea Nowy Sącz și în regiunea Beskid Wyspowy vor beneficia de un acces sporit la serviciile feroviare. Prima fază a acestui proiect acoperă modernizarea conexiunii Chabówka – Nowy Sącz, pentru care va fi anunțat un tender în luna octombrie.
Cea de-a doua fază acoperă construcția unei noi linii de la Podłęże, lângă Cracovia, spre sud, până la Tymbark și Mszana Dolna. Construcția liniei de cale ferată a fost împărțită în mai multe faze.
Vor fi lansate proceduri de licitație pentru modernizarea liniei 104, urmate de licitații pentru legătura spre nord. Licitațiile pentru realizarea secțiunilor individuale sunt planificate să fie anunțate de PKP Polskie Linie Kolejowe în 2024 și includ Tymbark – Szczyrzyc (licitația va fi anunțată în ianuarie 2024), Limanowa – Tymbark (în martie 2024), iar în al treilea trimestru vor fi lansate două licitații pentru secțiunile Szczyrzyc – Gdów și Gdów – Podłęże. Administratorul infrastructurii feroviare a semnat contractele de proiectare în ianuarie 2019.
Proiectul Podłęże – Piekiełko va crește timpul de călătorie și va avea un mare impact în ceea ce privește transferul transportului rutier către calea ferată. În prezent, transportul feroviar din Cracovia spre sud nu este încă competitiv față de transportul auto.
Timpul de călătorie cu trenul între Cracovia și Zakopane în cea mai rapidă variantă este de aproape 3 ore, iar între Cracovia și Nowy Sącz – peste 2,5 ore și parcurge o rută ocolitoare prin Tarnów. Noul proiect va asigura o legătură directă cu trenul între aceste orașe, reducând semnificativ timpul de călătorie. Când va fi finalizată, noua linie va reduce timpul de călătorie cu trenul între Cracovia și Nowy Sącz la doar o oră, iar timpul de călătorie de la Cracovia la Zakopane va fi puțin mai mare de 1,5 ore.
Noua linie Podłęże – Piekiełko este o verigă lipsă pe TEN-T și, atunci când va fi finalizată, va permite, de asemenea, servicii rapide de transport intermodal și de transport combinat de mărfuri în direcția nord-sud pe axa Baltica – Balcani – Marea Neagră, creând coridorul RFC 11 Amber. Linia va crește, de asemenea, capacitatea de transport de marfă între țările din regiunea Visegrad și va ușura traficul feroviar pe RFC Marea Baltică – Adriatică, care traversează zona puternic urbanizată a Sileziei Superioare.