Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu a anunțat redeschiderea circulației pe podul Fălciu-Cantemir, peste râul Prut.
”Aflat în delegație la Chișinău, am fost împreună cu domnul Vladimir Bolea, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Mircea Pașcăluță, secretar de stat, oficiali din domeniul feroviar din ambele state si reprezentanți ai operatorilor de transport, la podul feroviar Fălciu-Cantemir și la stația feroviară Prut 2, pentru a face o evaluare la fața locului a capacităților tehnice și logistice ale stației de operare cu containere pe de o parte, dar și la stadiul lucrărilor de reparații la linia feroviară cu ecartament european de legătura la Pod. În paralel cu proiectele comune RO-MD de infrastructură rutieră pe care le avem în desfășurare în diferite stadii, printre care și construirea primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut de la Ungheni, denumit Podul de Flori, a cărei execuție începe pe 26 aprilie, vizăm și dezvoltarea infrastructurii feroviare, printre care relansarea transportului feroviar pe podul Fălciu-Cantemir prin redeschiderea liniei feroviare și a punctului de trecere a frontierei în control coordonat”, a scris Scrioșteanu pe pagina sa de Facebook.
El a adăugat că în urma analizei efectuate împreună cu specialiștii, s-a ajuns la concluzia că stația feroviară Prut 2 oferă oportunități de transbordare și de eficientizare a transportului de mărfuri către Uniunea Europeană, dar și de dezvoltare economică a zonei prin crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor și consolidarea rolului Republicii Moldova ca nod logistic.
Podul Fălciu-Cantemir a fost reabilitat, urmează refacerea liniei
Luna trecută, Vladimir Bolea spunea că linia ferată din apropierea podului Fălciu-Cantemir peste râul Prut va fi reabilitată în acest an, așa cum am scris atunci. Ministrul preciza că autoritățile române au reabilitat podul, iar pe partea moldovenească un sector de 1,8 km de cale ferată este nefuncțional.
”Am început lucrările de reabilitare, am tăiat toți copacii de pe acea linie din 1993 și acum s-a început procesul de dezasamblare, pentru că toate traversele au putrezit în totalitate. Noi dezasamblăm toată linia, mai reparăm ce este de reparat și facem procesul din nou de reabilitare a acestui tronson de un kilometru 800 de cale ferată, cu posibilitatea de a încărca și a descărca pe această cale ferată”, a spus Vladimir Bolea.
Ministrul a menționat că postul vamal și punctul poliției de frontieră vor fi organizate pe partea română a podului. ”Am luat decizia împreună cu domnii de la MIDRU România să facem în felul următor: dacă avem agenți economici din Republica Moldova care vor să încarce cereale și alte tipuri de produse cu destinație România, porturi sau oricare, atunci vin vagoanele românești, intră pe partea noastră. Atunci când sunt produse pentru Ucraina sau pentru import în Republica Moldova, vagoanele noastre trec pe partea română și se încarcă de acolo de la pistele de încărcare. Este un prim pas ca să facem trecerea funcțională”, a menționat Vladimir Bolea.