spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

Grindeanu anunță schimbarea conducerilor companiilor feroviare. Pleacă Simu și Preoteasa

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat marți că în perioada următoare va avea loc schimbarea conducerilor companiilor feroviare. Atât consiliile de administrație ale CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă, cât și directorii generali ai acestora vor fi numiți pentru o perioadă de patru ani, pe baza Ordonanței 109 din 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

”Este în derulare o licitație prin care recrutăm o firmă care se va ocupa de aplicarea 109 în toate companiile din coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Nu poți să ai un management performant cu schimbarea de director la patru luni, cu alte două luni de prelungire. Este pentru prima dată când acest lucru se face pentru toate companiile. S-a mai făcut pe bucăți, pentru una-două, dar nu pentru toate. Acum se va intra pentru toate autoritățile, pentru toate companiile pe această linie. Consiliile de administrație trebuie să aibă o stabilitate, cât și managementul la aceste companii. De data asta e pentru toată lumea, de sus până jos. Să vină cu un plan aprobat pe patru ani. Așa cum e acum, nu poți să ceri performanță”, a spus ministrul Transporturilor în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de președintele PSD, Marcel Ciolacu, în incinta Portului Constanța. Alături de cei doi politicieni au fost prezenți la vizita din port și actualii directori interimari ai Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA și CFR Marfă, Ion Simu-Alexandru, respectiv Daniel Apostolache.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Calendar pentru schimbarea conducerilor companiilor feroviare

Sorin Grindeanu a precizat că în termen de câteva zile se va anunța câștigătorul licitației și apoi se va stabili un calendar pentru fiecare companie.

”Toate aceste numiri (de până acum, de manageri și de membri în consiliile de administrație – n.red.), fie că au fost făcute de Grindeanu, de Bode, sau de Drulă, sau chiar de Miron Mitrea, lasă un semn de întrebare”, a mai spus ministrul.

Traian Preoteasa tocmai a primit un mandat interimar la CFR Călători

schimbarea conducerilor companiilor feroviare conducerea CFR Călători director general al CFR Călători Ludovic Orban la CFR Călători greviștii de la CFR protestul de la calea ferată
Traian Preoteasa, directorul general al CFR Călători

Până la numirile ”profesioniste”, Traian Preoteasa tocmai ce a primit, săptămâna trecută, un nou mandat la conducerea CFR Călători, după ce primul fusese prelungit deja de două ori.

Acum, Preoteasa a primit un nou mandat interimar de patru luni la conducerea operatorului feroviar de stat, care mai poate fi prelungit cu încă două luni. În ultimii ani, toate numirile la conducerea CFR Călători s-au făcut interimar, cu prelungiri succesive. Ultimul director general al CFR Călători care a stat în funcție patru ani a fost Iosif Szentes.

Mihai Frăsinoi a plecat de la CFR Marfă pe 1 Martie

La CFR Marfă, postul de director general este ocupat tot de un interimar, Daniel Apostolache, care însă doar asigură interimatul la conducere, nefiind validat.

Schimbarea s-a produs de la 1 Martie, când lui Mihai Frăsinoi nu i s-a mai prelungit mandatul. Mihai Frăsinoi fusese numit în funcția de director general la data de 26 februarie 2021, în mandatul de ministru al lui Cătălin Drulă. Acesta a fost al doilea mandat al lui Mihai Frăsinoi la conducerea CFR Marfă. Primul a fost în perioada 1 august 2009 – 14 mai 2010.

Interimatul lui Ion Simu-Alexandru la conducerea CFR SA expiră luna viitoare

cutremur la regionalele CFR SA Noul director general al CFR SA director general la CFR SA
Ion Simu, directorul general al CFR SA

Și la CNCF CFR SA este director interimar. Ion Simu-Alexandru a fost numit în această funcție pe 17 decembrie 2021, așa că, făcând calculul, cele patru luni expiră luna viitoare, în aprilie.

Atunci va trebui luată o decizie – fie i se va prelungi mandatul interimar cu două luni, fie va fi desemnat un alt manager pentru următoarele patru luni.

Și la compania de infrastructură au fost schimbări repetate de directori generali în ultimii ani, toți fiind numiți interimar.

Ultimele Articole