spot_img
marți, mai 17, 2022
spot_img

O scrisoare pierdută la Metrorex. Cum a fost distribuit de sindicaliști comunicatul conducerii

Scandalul de la Metrorex continuă. Faptul că un comunicat de presă al conducerii executive a fost distribuit de pe adresa de email a sindicatului a ridicat luni semne de întrebare, în condițiile în care a fost utilizată o manieră de comunicare cel puțin ieșită din comun. Marți, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, a încercat să lămurească această chestiune și a continuat atacurile la adresa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă. Totodată, liderul sindical a anunțat și acțiunile de protest din perioada următoare ale sindicaliștilor de la metrou și de la calea ferată.

Adrian Bărbulescu

Scandalul de la Metrorex

În cursul după amiezii de luni, de pe adresa de email a USLM a fost distribuit un document intitulat ”Comunicat de presă”, care avea antetul Metrorex și, la final, semnăturile a nouă directori ai societății, în frunte cu directorul general Gabriel Mocanu. În comunicat se aduceau acuze la adresa Ministerului Tranporturilor și, implicit, a ministrului Cătălin Drulă, după cum a relatat Club Feroviar.

Marți, cu prilejul unei conferințe de presă organizate de USLM, Club Feroviar l-a întrebat pe Ion Rădoi cum a fost posibil ca un comunicat al administrației să fie distribuit de sindicaliști. ”Comunicatul de presă era redactat, însă printr-un ordin al ministrului nu puteau să-l difuzeze fără acordul acestuia. Mai avem și noi pe câte cineva prin minister și am intrat în posesia acestui comunicat. Am făcut rost de el și l-am distribuit”, a răspuns președintele USLM.

Astfel, Ion Rădoi a vrut să contracareze orice posibilă prezumție potrivit căreia directorul general Gabriel Mocanu ar fi apelat la el pentru a distribui acest comunicat. Rădoi nu a dezmințit însă bunele relații pe care le are cu Mocanu, ci dimpotrivă: ”Ne cunoaștem de atâția ani și ne înțelegem. El are vreo 30 de ani de metrou, eu am 40 de ani de metrou. Era mai bine să stăm în conflicte și în greve?”.

Președintele USLM a precizat că, potrivit legislației în vigoare, directorii pot fi membri de sindicat, dar nu pot deține funcții în cadrul sindicatului. El a comentat astfel declarația ministrului potrivit căreia 10 din cei 15 oameni care au făcut parte din comisia de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, prin care salariiile au fost majorate cu 18%, erau membri de sindicat.

Scandalul de la Metrorex, faza pe declarații de avere

În altă ordine de idei, președintele USLM a ținut să contraatace în cazul acuzațiilor făcute la adresa sa de ministrul Cătălin Drulă, care invocase luni, într-o postare pe Facebook, ”afacerile, privilegiile și beneficiile sindicatului”.

”Afrimația ministrului este surprinzătoare și obraznică, în condițiile în care ai o asemenea declarație de avere”, a spus Ion Rădoi, arătând spre camerele de luat vederi niște coli scoase la imprimantă, precizând că pe două pagini sunt prezentate conturile în bănci, în țară și în străinătate. Declarația de avere a ministrului Cătălin Drulă poate fi consultată AICI.

Sindicaliștii spun că la metrou este deficit de personal

Liderul sindical a arătat și că la Metrorex este un deficit de personal și că salariul mediu net este de 7.000 de lei, după aplicarea majorării de 18% care a iscat scandalul cu Cătălin Drulă.

”Era un deficit de 800 de lucrători înainte de punerea în funcțiune a Magistralei 5, care mai necesită 1.000 de oameni pentru operare. În plus, se iese continuu la pensie. Dacă ar trebui să respectăm instrucțiile, metroul n-ar mai circula. Ar trebui să avem câte doi oameni la fiecare instalație de siguranța circulației și de fapt este un om la două stații”, a spus Ion Rădoi.

Un sindicalist prezent la prezidiu a completat, arătând că nu au fost efectuate 2.000 de zile de concediu de odihnă, tocmai din cauza deficitului de personal. Potrivit acestuia, 70 de mecanici (cifră echivalentă cu cea a celor care lucrează pe Magistrala 2) nu și-au luat anul trecut nicio zi de concediu.

Scandalul de la Metrorex. Se anunță acțiuni de protest

Sindicaliștii au anunțat și declanșarea unor acțiuni de protest. Astfel, miercuri și joi vor avea loc pichetări ale sediului Ministerului Transporturilor de către angajații Metrorex.

De asemenea, mâine și miercurea viitoare vor protesta în fața Palatului CFR și sindicaliști de la calea ferată. Săptămâna viitoare se vor stabili și acțiunile de protest la nivelul Convenției Naționale Sindicale a Transportatorilor din România (CNSTR).

Ultimele Articole