spot_img
vineri, martie 24, 2023
spot_img

VIDEO Scandal Răzvan Cuc – Iosif Szentes. ”Oameni care vorbesc de șpăgi” vs ”Un ministru incompetent”

Dezvăluirea făcută de Club Feroviar referitoare la faptul că un fost director al CFR Călători înființează un operator feroviar privat a iscat un scandal Răzvan Cuc – Iosif Szentes. ”Oameni care vorbesc de șpăgi văd că-și fac operatori privați”, spune fostul ministru al Transporturilor. În replică, fostul șef al CFR Călători spune că nu vrea să comenteze declarațiile unui ”ministru incompetent”.

Adrian Bărbulescu

scandal Răzvan Cuc-Iosif Szentes alegerile locale Răzvan Cuc-Marcel Boloș moțiunea de cenzură Cuc declară război FCC

Scandalul a fost pornit de Răzvan Cuc la emisiunea ”Drumurile noastre” de la B1 TV. ”Citeam ieri o anchetă făcută foarte bine vizavi de un fost director de la CFR Călători care la un moment dat țipa prin toate platourile de televiziune, spunea că nu știu ce mită s-a discutat in biroul ministrului Cuc (…) Am văzut că-și face acum un nou proiect pentru un nou operator privat și că a apărut și cu șase milioane de euro pentru a porni activitatea”, a spus fostul ministru.

Fostul ministru a făcut referire la un articol publicat de Club Feroviar

”Ancheta” la care a făcut referire Răzvan Cuc (mai degrabă o dezvăluire) a fost publicată săptămâna trecută de Club Feroviar.

La vremea respectivă, am prezentat cum fostul director general al CFR Călători le prezintă bancherilor spre finanțare proiectul unui nou operator feroviar de călători, rodul unei investiții estimate la 60 milioane de euro. Noul operator are rezervate 12 trenuri IC2 care au circulat pe liniile ferate germane.

Proiectul se numește „Interurban Passenger Transport by Railway”, fiind dezvoltat de ERI – Europa Rail International SRL. Iosif Szentes este prezentat ca CEO/finanțator, iar țările în care ar urma să se desfășoară activitatea sunt România, Ungaria și Austria. Articolul integral poate fi citit AICI.

Scandal Răzvan Cuc – Iosif Szentes. Insinuările fostului ministru

”Un director de la CFR Călători, onest, curat ca lacrima, care mă înregistra pe mine în birou când el îmi spunea că nu știu ce bani se dau ca să nu fie el director, acum brusc apare peste noapte cu șase milioane de euro împreună cu câțiva asociați. Milioanele astea de euro apar în sectorul ăsta de transport feroviar așa…”, a mai spus fostul titular de la Transporturi, în emisiunea TV menționată.

Iosif Szentes despre Răzvan Cuc: ”Un ministru incompetent”

scandal Răzvan Cuc-Iosif Szentes acuze reciproce Szentes-Costescu consilier la Ministerul Transporturilor control la CFR Călători plângere penală lui Iosif SzentesFostul director general al CFR Călători, Iosif Szentes a refuzat să comenteze declarațiile făcute de Răzvan Cuc.

La solicitarea Club Feroviar, Iosif Szentes a răspuns că nu-l interesează ”insinuările unui ministru incompetent” și a acuzat site-ul nostru că nu tratăm echidistant subiectele. Fostul șef al operatorului feroviar de stat s-a arătat deranjat da faptul că Club Feroviar a ”insinuat” legăturile sale cu Remarul 16 Februarie, societate controlată de omul de afaceri Călin Mitică.

Îi răspundem și pe această cale, așa cum i-am transmis și personal, că nu a fost vorba de nicio insinuare, din moment ce faptul că un contract de reparare a automotoarelor Siemens Desiro de către Remarul 16 Februarie care a fost semnat în mandatul său de director general al CFR Călători este public. Tot public este și faptul că, după ce a plecat de la conducerea CFR Călători, Iosif Szentes s-a angajat la Transferoviar Grup, care include și Remarul 16 Februarie.

Răzvan Cuc critică și actuala conducere a CFR Călători

Revenind la emisiunea televizată cu Răzvan Cuc, fostul ministru a atacat și actuala conducere a CFR Călători, în frunte cu Dan Costescu, căruia nu i-a pronunțat însă numele.

”Nu văd nicio eficientizare la CFR Călători, nu văd modernizări de material rulant. Dacă tot iei bani de la bugetul de stat, să dai de lucru la producătorii români (…) nu poți să arunci dezastrul din companiile de stat numai pe coronairus”, a mai declarat Cuc.

Un scandal Răzvan Cuc – Iosif Szentes a avut loc și în vara lui 2019

În final, se impune o aducere aminte a scandalului izbucnit în vara anului trecut între Răzvan Cuc și Iosif Szentes, care a fost pomenit acum de fostul ministru. La vremea respectivă, a fost prezentată o înregistrare a unei convorbiri din 2017 dintre Iosif Szentes și Răzvan Cuc. Szentes îi spunea lui Cuc faptul că se fac presiuni mari pentru îndepărtarea sa din funcție. Szentes îi mai spunea ministrului că i s-a oferit șpagă 500.000 de euro să rezolve o licitație și dacă nu ia banii, o să se dea niște bani cuiva, numai să se rezolve problema.

După apariția acestor înregistrări, Răzvan Cuc, pe atunci ministru, a anunțat că-i face plângere penală lui Iosif Szentes. ”Depun plângere penală vizavi de omul care a făcut această înregistrare ilegală. Domnul Szentes a vrut să facă un șantaj pentru a se întoarce la conducerea CFR Călători. A anunțat că are niște înregistrări și că le va face publice. Foarte bine că le-a făcut publice, pentru că toată lumea s-a lămurit că nu am eu treabă cu nicio șpagă. Dacă eu aș deduce că domnul Szentes a exercitat o presiune prin intermediul unei televiziuni pentru a reveni la CFR Călători?”, a spus Răzvan Cuc.

Ultimele Articole