spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

Scandal Iohannis-Dăncilă pe tema nominalizării comisarului european pentru Transporturi

Un scandal Iohannis-Dăncilă a izbucnit marți după amiază pe tema desemnării la Bruxelles a persoanei care ar urma să ocupe postul de comisar european pentru Transporturi. Schimbul de replici a fost generat de anunțul premierului că-l va nominaliza pe Victor Negrescu.

scandal Iohannis-Dăncilă

”Premierul demis, Viorica Dăncilă, nu are nicio legitimitate de a propune un candidat din partea României pentru poziţia de comisar european. Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înţeleagă că odată cu pierderea calităţii de prim-ministru a pierdut şi orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziţia de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie şi să nu transmită nicio propunere către preşedinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a declarat Klaus Iohannis, ca urmare a informaţiilor privind nominalizarea lui Victor Negrescu.

Potrivit şefului statului, desemnarea unui comisar european din partea ţării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuţii constituţionale şi legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetăţenilor români, cât şi a partenerilor europeni. ”Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar şi obligaţia de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar european. Este esenţial ca  un nou Cabinet să obţină cât mai repede votul Legislativului pentru a rezolva toate problemele stringente generate de guvernarea dezastruoasă a PSD, inclusiv desemnarea unui candidat credibil şi profesionist din partea României în Comisia Europeană. Tergiversarea în Parlament de către PSD a procedurilor care să ducă la votarea noului Executiv nu face altceva decât să dăuneze şi mai mult credibilităţii ţării noastre, deja afectate de Guvernul Dăncilă”, conchide preşedintele.

Scandal Iohannis-Dăncilă. Replica premierului

Premierul Viorica Dăncilă susţine că declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis este ”încă o încercare de sabotare a intereselor ţării”.

Dăncilă afirmă că nominalizarea unei persoane a fost ”solicitată ferm şi explicit de doamna Ursula von der Leyen”, iar şeful statului cunoaşte acest lucru, dar alege să dezinformeze ”o ţară întreagă în scop electoral”.

”Am văzut ieşirea furibundă a Preşedintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor ţării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligaţie a Guvernului României şi este ferm şi explicit solicitată în scrisoarea preşedintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află şi în atenţia dumnealui, dar alege să dezinformeze o ţară întreagă în scop electoral. Este ruşinos şi este riscant pentru interesul şi imaginea României”, a scris marţi, pe Facebook, Viorica Dăncilă.

Ultimele Articole