luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Căile ferate elvețiene au înființat SBB Cargo France, pentru a dezvolta noi contracte

Confruntate cu problemele legate de capacitate pe una din principalele axe de transport feroviar de mărfuri din Europa, Căile ferate elvețiene au înființat filiala SBB Cargo France.

Această nouă entitate va fi utilă atât pentru găsirea de itinerare alternative via Franța, cât și pentru dezvoltarea de noi contracte de transport de mărfuri între cele două țări.

Mai multe coridoare de transport, în special Rin-Alpi, care face legătura între Rotterdam și alte porturi de la Marea Nordului cu Genova via Koln, Karlsruhe și Bâle, se confruntă cu mari probleme legate de capacitate, a căror rezolvare nu va veni înainte de anul 2040. Conștienți de impactul pe care îl pot avea problemele legate de capacitate asupra bunei desfășurări a traficului feroviar de mărfuri, responsabilii operatorului elvețian de stat au creat o filială în Franța.

Un tronson feroviar neelectrificat creează probleme

Denumită SBB Cargo France, această nouă entitate are cartierul general la Huningue, la doar câțiva kilometri de frontiera elvețiană. Rolul său este nu doar de a dezvolta transportul feroviar de mărfuri în Hexagon, ci și de a găsi itinerare alternative prin Franța pentru trenurile sale. Traseul care trece prin Lauterbourg are marele neajuns că nu este electrificat, fiind necesară tracțiunea diesel. În aceste condiții, o altă axă ar putea fi folosită mai mult, și anume cea prin Thionville, pentru trenurile dintre Basel și Koblenz.

Pentru moment, operațiunile operatorului elvețian în Franța sunt foarte limitate. Traficul de tranzit pe coridorul Basel – Strasbourg – Luxemburg – Anvers a fost organizat de Sibelit, o companie mixtă între operatorul francez de stat SNCF, luxemburghez Chemins de Fer Luxembourgeois (CFL) și operatorul de marfă belgian Lineas.

Închiriată de la un operator german de marfă, o locomotivă diesel asigură în momentul de față tracțiunea trenurilor de la Basel la Huningue, un port fluvial situat pe malul Rinului opus Baselului.

Înființarea SBB Cargo France intervine în momentul în care SNCF Réseau a lansat lucrările de renovare a porțiunii de linie dintre Saint-Louis și portul Huningue, cu o lungime de 2,7 km, lucrări care vor dura până la jumătatea lunii iulie a acestui an.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole