spot_img
marți, septembrie 27, 2022
spot_img

Ziua porților deschise la Depoul Dudești și Trenul Metropolitan, la Săptămâna europeană a mobilității

Bucureștiul este una dintre cele aproximativ 2.900 de localități din peste 50 de țări care participă la Săptămâna europeană a mobilității, în perioada 16-22 septembrie 2021.

Capitala României s-a înscris în această campanie cu două proiecte.

Primul este Ziua porților deschise – duminică, 19 septembrie, la Depoul Dudești. În intervalul orar 11.00-14.00, porțile depoului vor fi deschise publicului larg și vor putea fi vizitate diferite incinte ale acestei unități, a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI). Aici, atât copiii, cât și tinerii, ba chiar și bunicii vor putea admira, printre altele, tramvaie de epocă din diferite perioade ale evoluției companiei bucureștene de transport în comun. Cei care doresc să participe la eveniment se pot înscrie sâmbătă, 18.09.2021, până la ora 20.00, la numărul de telefon 0770.894.944.

Tot în cadrul proiectului Ziua porților deschise, pasionații de transport public vor putea vizita duminică, 19 septembrie, între orele 13.00-16.00, și Expoziția Muzeală STB situată pe Strada Trapezului, unde sunt expuse piese și componente ale diferitelor tipuri de vagoane sau remorci, material rulant, bilete de călătorie din trecut, machete ale vehiculelor de transport public din diferite perioade, uniforme pe care le purtau în trecut conducătorii de vehicule și multe alte exponate rare.

Trenul Metropolitan București, la Săptămâna europeană a mobilității

Al doilea proiect este reprezentat de prezentarea online a proiectului Trenului Metropolitan București-Ilfov. Prezentarea online va avea loc miercuri, 22 septembrie, între orele 11.00-13.00, iar în cadrul conferinței se va desășura și o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru publicul interesat. Cei care doresc să se înscrie o pot face accesând link-ul: https://tpbi.ro/tren-metropolitan/.

La finalizarea proiectului, Bucureștiul se va putea număra printre orașele care asigură preluarea navetiștilor din suburbii cu serviciul de transport pe calea ferată. Zonele urbane și orașele inteligente vor fi primele centre ale inovării în domeniul mobilității. Trecerea la tehnologii de transport fără emisii de dioxid de carbon și reducerea poluării atmosferice, a poluării fonice și a accidentelor, toate acestea vor conduce la îmbunătățiri semnificative ale calității vieții în mediul urban, se mai arată în comunicatul TPBI.

Evenimentele sunt organizate de Primăria Municipiului București, în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) și cu Societatea de Transport București – STB SA.

Săptămâna europeană a mobilității reprezintă o iniţiativă a Comisiei Europene, prin care, în aceeași perioadă, în fiecare an, se încearcă găsirea de soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană. Bazându-se pe succesul „Zilei internaţionale fără maşini”, iniţiată în Franţa în anul 1998 şi marcată anual în ziua de 22 septembrie, acest eveniment a fost lansat pe 19 aprilie 2002, la Bruxelles, fiind, în prezent, susţinut de Direcţia Generală Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene. Evenimentele desfăşurate în cadrul acestei campanii au scopul de a-i determina pe cetăţeni să încerce şi alte mijloace de transport şi să încurajeze promovarea dezvoltării unui transport urban durabil.

Tema pentru evenimentul din acest an este „Siguranță și sănătate prin mobilitate durabilă”. Tema aleasă în acest an dorește să aducă un tribut dificultăților cu care s-au confruntat atât statele europene, cât și cele din întreaga lume în timpul pandemiei de COVID19. De asemenea, reflectă și oportunitățile de schimbare care rezultă din această criză sanitară fără precedent.

Ultimele Articole