Un subcontractor al Webuild a fost amendat de Garda de Mediu pentru poluarea de la șantierul feroviar Episcopia Bihor.
În ultimele săptămâni, au fost depuse mai multe petiții din partea cetățenilor, care se plâng de emisiile de praf cauzate de activitățile desfășurate pe șantierul feroviar Episcopia Bihor, informează Bihor Online.
Garda de Mediu Bihor a confirmat că instituția a primit zece petiții din partea cetățenilor afectați de șantier. În urma acestora, autoritățile au făcut controale, pentru a verifica modul în care societatea care desfășoară lucrările de decontaminare a terenului rezultat în urma săpăturilor pentru înlocuirea vechiului terasament respectă reglementările de mediu și măsurile de prevenire a poluării. Verificările au scos la iveală o serie de nereguli grave în modul de desfășurare a lucrărilor.
Conform autorizației de mediu, firma era obligată să adopte anumite măsuri pentru a preveni emisiile de praf în timpul lucrărilor de reabilitare, în special în contextul decontaminării terenului rezultat în urma săpăturilor. Totuși, s-a constatat că, în ciuda prevederilor autorizației, nu au fost utilizate tehnologiile recomandate pentru a reduce impactul asupra mediului, cum ar fi aplicarea apei sau a aburului pentru tratarea pământului contaminat.
Amendă de 50.000 de lei
”Nu s-a folosit nici apă și nici abur pentru lucrările de tratare a pământului contaminat, fapt care a generat emisiile de praf la care se face referire în sesizare, pe lângă faptul că nu au fost luate măsuri de umectare a drumului pe care circulă mijloacele de transport în zona șantierului“, a declarat pentru Jurnal bihorean șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu.
Având în vedere neregulile constatate și impactul negativ asupra mediului și sănătății publice, autoritățile au decis sancționarea societății Salubris Waste Management, subcontractant al Webuild, cu o amendă de 50.000 de lei. În plus, au fost impuse măsuri pentru ca lucrările să fie aduse în conformitate cu legislația de mediu. Printre aceste măsuri se numără utilizarea obligatorie a apei sau a aburului pentru reducerea emisiilor de praf și implementarea unui plan de umectare regulată a drumurilor de acces în șantier, astfel încât să fie minimizat impactul negativ asupra comunității din apropiere.
Lucrările de modernizare pe Lotul 4 Aleșd-Frontieră Ungaria (46,74 km) sunt făcute de Asocierea Webuild SPA – Impresa Pizzarotti & C.S.p.A. – SALCEF S.p.A. Așa cum am scris recent, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 9,82%.