spot_img
luni, august 15, 2022
spot_img

Cătălin Drulă dezvăluie cât este salariul mediu la Metrorex. Ion Rădoi îl contrazice

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a dezvăluit duminică, într-o emisiune televizată, care este salariul mediu la Metrorex și s-a arătat nemulțumit de performanțele societății. Liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, l-a contrazis ulterior pe ministru și a precizat că suma avansată de acesta reprezintă venitul maxim, cu ore de noapte și sâmbete și duminici.

Adrian Bărbulescu

salariul mediu la Metrorex metrou pentru Puiu Popoviciu Cătălin Drulă despre metroul de Otopeni Cătălin Drulă despre calea ferată Cătălin Drulă le cere demisia avertisment pentru Cătălin Drulă
FOTO Asociația Pro Infrastructură

Cătălin Drulă s-a arătat extrem de nemulțumit, într-o emisiune la Digi 24, de sumele mari care se alocă de la bugetul național pentru subvenționarea transportului subteran din Capitală: ”Este o situație de cheltuieli foarte dificilă”.

El a arătat că, anul trecut, sumele alocate de la bugetul de stat pentru Metrorex s-au ridicat la 687 milioane de lei, în condițiile în care, la nivelul Ministerului Transporturilor, fondurile europene au reprezentat, în total șapte miliarde de lei. ”Zece la sută din banii întregii țări se duc la Metrorex. Nu este normal”, a spus ministrul.

Cheltuieli salariale mai mari cu 200 milioane de lei

Cătălin Drulă a arătat că pentru acest an chletuielile salariale la Metrorex vor fi mai mari cu 200 milioane de lei față de cele înregistrate în 2020.

Această creștere a fost cauzată, pe de o parte, de angajarea a 1.300 de oameni, dintre care 900 pentru Magistrala 5 de metrou Eroilor Râul Doamnei, și de majorarea salarială cu 18% decisă de conducerea societății împreună cu sindicatul. Ministrul consideră că nu a fost deloc oportună această creștere de venituri la Metrorex, mai ales în condițiile constrângerilor legate de pandemia de coronavirus.

Salariul mediu la Metrorex – 10.000 de lei lunar

Întrebat cât este salariul mediu la Metrorex, Cătălin Drulă a răspuns că este vorba de aproximativ 10.000 de lei cu tot cu sporuri, fără a preciza dacă este venitul net sau brut.

Cel mai probabil, este vorba de venitul brut. Dacă facem un calcul simplu, cu ajutorul site-urilor de profil, venitul mediu net la metroul bucureștean este de 5.850 de lei. ”Dublu față de 2017”, a ținut să precizeze ministrul Transporturilor.

Ion Rădoi contrazice suma avansată de Cătălin Drulă

salariul mediu la Metrorex scandal la CA al MetrorexImediat după emisiune, la televiziunea menționată, a intrat în direct, prin telefon, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, care a contrazis suma avasată de ministru pentru salariul mediu la Metrorex.

”Ar fi fost bine să fie așa și toți românii să aibă venitul cât a spus ministrul. Salariul tarifar este în medie de 4.000 de lei, după care apar sporuri, că noi circulăm și sâmbăta, și duminica, nu putem să facem online”, a spus liderul sindical. La insistențele jurnalistului, Ion Rădoi a spus că venitul mediu la Metrorex nu depășește 7.000 de lei brut. Făcând același calcul ca mai devreme, rezultă un venit mediu net de 4.095 de lei.

Ion Rădoi a făcut precizări și în ceea ce privește numărul noilor angajări la metrou. ”Domnul ministru uită să spună că în ultimele luni au ieșit la pensie aproximativ 500 de oameni, în noile condiții de pensionare. Acești oameni trebuie înlocuiți, pentru a se asigura buna funcționare a metroului”, a spus el. Liderul sindical a precizat că nu toți cei 1.300 de oameni de care pomenise ministrul Cătălin Drulă au fost angajați și că procesul de recrutare continuă.

”Nu este vorba de o creștere salarială mare”, spune liderul sindical

Cât privește majorarea salarială de care au beneficiat angajații Metrorex, Ion Rădoi a evitat să ofere un procent clar, menționând doar că ”negocierile au avurt loc în septembrie, pentru că atunci expira contractul (colectiv de muncă – n. red.) și că ”nu este vorba de o creștere salarială mare”.

Majorarea salariilor cu 18% în 2021 a făcut anul trecut obiectul unor contre dure între Consiliul de Administrație și conducerea executivă a Metrorex.

Ultimele Articole