miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Salariile la CFR Călători, la un pas să nu fie plătite. Situația s-a rezolvat în ultimul moment

Din cauza unei încurcături financiare, a existat riscul ca salariile la CFR Călători să nu mai fie plătite la timp. Operatorul feroviar de stat nu avea nici bani pentru plata electricitățiii, a motorinei și a dărilor către stat, așa cum a semnalat într-o adresă de săptămâna trecută. Situația s-a rezolvat (parțial) abia azi, însă sabia lui Damocles rămâne, iar CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată.

În urmă cu fix o săptămână, printr-o adresă trimisă către ministrul Sorin Grindeanu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, președintele ARF, Ștefan Roșeanu și alți responsabili din domeniul feroviar, directorul general și cel financiar al SNTFC CFR Călători, Traian Preoteasa, respectiv Aida Hanganu, trăgeau un semnal de alarmă asupra situației financiare a operatorului feroviar de stat.

”Prin adresa nr.4108/06.06.2023 (anexată), ARF a comunicat CFR Călători că se află în imposibilitatea de a achita contravaloarea compensației solicitate pentru luna iunie în valoare de 159.626 mii lei, așa cum a fost solicitată prin deschiderea depusă de către SNTFC CFR Călători din data de 25.05.2023. Prin această adresă, ARF ne comunica faptul că dispune doar de suma de 43.558 mii lei, din care pentru CFR Călători va fi alocată suma de cca 32.000 mii lei. Având în vedere situația de mai sus, CFR Călători atrage atenția că se află în imposibilitatea de a achita drepturile salariale din data de 15 iunie în sumă de 40.000 mii lei, precum și celelate obligații lunare cu scadența imediată și cum ar fi: • obligaţiile fiscale la bugetul consolidat al statului de cca. 57.000 mii lei (…)▪ tichete de masă, acordate salariaților în valoare de cca. 7.000 mii lei, • taxa de utilizare a infrastructurii feroviare achitată către CN CFR SA (…) în valoare de cca 44.000 mii lei (…) • energia electrică de tracțiune în sumă lunară de cca 40.000 mii lei • motorina de tracțiune necesară în desfășurarea activității, în cuantum de cca 20.000 mii lei. • avans plata salarii din data de 30 iunie în sumă de 21.000 mii lei • datoriile comerciale privind reparațiile de material rulant, aproximativ 11.000 mii lei • alți furnizori, suma de aproximativ 25.000 mii lei (utilități, materiale etc)”, se arată în adresa intrată în posesia Club Feroviar.

Tot aici se avertiza asupra faptului că situația poate genera un efect de domino. Astfel, neplata TUI către CNCF CFR SA putea duce la grave perturbări în activitatea administratorului de infrasructură, cum ar fi neplata salariilor către angajați. De asemenea, dacă nu se plătesc datoriile la ANAF, Fiscul nu-i poate elibera CFR Călători certificat fiscal fără datorii, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru deblocarea compensației lunare de la bugetul de stat. Totodată, CFR Călători are în prezent încheiată o eșalonare de plată cu ANAF, care va pica dacă nu-și achită la timp datoriile curente.

Traian Preoteasa: azi s-au plătit salariile la CFR Călători

salariile la CFR Călători înfrângere în justiție pentru Traian PreoteasaContactat de Club Feroviar, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a declarat că situația s-a deblocat parția abia azi, miercuri 14 iunie 2023.

”Am primit azi 66 de milioane de lei și avem promisiunea că vom primi restul săptămâna viitoare. În aceste condiții, azi am plătit salariile, cu o zi mai devreme față de termenul stabilit, s-au dat de luni și bonurile de masă. Vom plăti săptămâna viitoare restul și situația va reveni la normal”, a spus șeful oepratorului feroviar de stat.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Ștefan Roșeanu: Sunt niște mecanisme care nu au fost sincronizate

salariile la CFR Călători Primul tren nou AlstomLa rândul lui, Ștefan Roșeanu, președintele ARF, a confirmat pentru Club Feroviar faptul că o parte din bani va fi transferată săptămâna viitoare.

Întrebat de ce a apărut această sincopă, el a răspuns: Sunt niște mecanisme de programare a plăților, care nu au fost sincronizate pe toate palierele, în condițiile în care MTI și ARF au acordat un contract de servicii și un act adițional care țin cont de nevoile reale de compensare a operatorilor din fiecare lună, ceea ce a ieșit din paradigma veche a programării banilor alocați în regim de 1/12 în fiecare lună. Nici nu dorim să plătim mai mult decât este cazul, dar nici să nu recunoaștem costurile reale ale serviciului public”.

Din octombrie nu vor mai fi bani de compensație

Însă problemele au fost rezolvate punctual, căci vor veni altele în viitorul cât se poate de apropiat, dacă nu se iau măsuri urgente.

Pe 15 mai a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență nr. 34 din 12 mai 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Actul normativ prevede că ”creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile”.

”În condițiile anulării a 10% din compensație, CFR Călători se află în situația ca începând cu luna octombrie 2023 să presteze serviciul public de transport feroviar de călători fără plata compensației, cu consecințe grave atât asupra activității proprii, cât și a altor societăți feroviare”, se arată în adresa citată.

Oricum, compensația alocată CFR Călători în anul 2023 acoperă doar 49% din compensația necesară și este cu 165.000 mii lei mai mică decât cea de anul trecut. Iar anul acesta a crescut volumul de activitate și a intrat în vigoare și Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar, cu aplicabilitate începând cu luna iulie.

CFR Călători riscă să intre în incapacitate de plată

”Față de cele de mai sus, atragem atenția că începând cu luna iunie CFR Călători este în situația de a intra în incapacitate de plată, neavând resursele financiare de a achita la zi obligațiile la bugetul de atat, aceasta fiind o condiție obligatorie a obținerii certificatului de atestare fiscală cu zero datorii. La data de 30 aprilie, CFR Călători înregistra deja plăți restante față de furnizori în sumă de 228.940 mii lei”, se mai arată în document.

Traian Preoteasa spune că toată speranța sa se leagă de rectificare bugetară. ”Așteptăm să vină viitorul Guvern, să se facă rectificarea bugetară undeva pe la începutul lunii august, pentru a nu intra în incapacitate de plată”, ne-a mai declarat șeful CFR Călători.

Ultimele Articole