De trei luni nu s-au mai plătit salariile la Calea Ferată din Moldova, iar conducerea societății spune că a scăzut volumul de activitate.
Reprezentanţii întreprinderii, citați de TVR Moldova, spun că au probleme financiare din cauza scăderii fluxului de mărfuri, așa cum se întâmplă de obicei vara, dar încearcă să găsească soluţii.
În prezent, 70% dintre angajaţii întrepriderii şi-au ridicat salariile aferente lunii mai, iar acum se caută bani pentru lunile iunie şi iulie.
Salariile la Calea Ferată din Moldova depind de fluxurile de mărfuri
”Odată ce Calea Ferată din Moldova este întreprindere de stat, noi depindem de fluxul de marfă. Este un lucru sezonier care a fost şi anul trecut şi în alţi ani precedenţi când în perioada de trecere primăvară – vară scade fluxul de marfă. Nu avem capacitatea de a achita salariile la timp şi integral, ceea ce se va remedia până la sfârşitul acestei luni, plus-minus”, a declarat Dmitri Prohniţchi, şeful Serviciulului comercial al Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova.
În prezent, CFM are restanţe salariale de aproape 90 de milioane de lei moldovenești (echivalentul a aproximativ 22,4 milioane de lei românești) faţă de cei peste şase mii de angajaţi. În luna iulie a anului trecut, salariile feroviarilor din Republica Moldova au fost majorate cu 89%, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar. În cifre absolute, salariul mediu lunar al angajaților CFM a crescut de la 4.050 de lei (echivalentul a aproximativ 990 de lei românești), la 8.469 de lei (aproape 2.100 de lei românești).
În anii 2020 şi 2021, CFM a fost la un pas de faliment din cauza problemelor financiare, iar angajaţii întreprinderii de stat nu şi-au primit lefurile chiar şi o jumătate de an.