spot_img
luni, ianuarie 24, 2022
spot_img

Salarii înghețate în 2022 la mai multe entități din sectorul feroviar. Doi ceferiști rămân fără pensii speciale

Vor fi salarii înghețate în 2022 în mai multe entități din sectorul feroviar, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor. De asemenea, cel puțin doi ceferiști de frunte vor rămâne fără pensie specială. 

Salariile de bază, soldele de funcţie, indemnizaţiile şi sporurile de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice nu vor creşte anul viitor, pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare, prevede proiectul, citat de Agerpres.

„Pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare în anul 2022 prin prezentul proiect de ordonanţă de urgenţă se propune continuarea aplicării unora dintre măsurile care vizează limitarea cheltuielilor aprobate în anii anteriori, astfel: menţinerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum şi a indemnizaţiilor aferente funcţiilor de demnitate publică şi funcţiilor asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021; menţinerea în anul 2022 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Alte măsuri pentru limitarea cheltuielilor anul viitor vizează menţinerea în anul 2022 a cuantumului indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2021 şi compensarea cu timp liber a orelor suplimentare.

Salarii înghețate în 2022 la Ministerul Transporturilor, AFER, CENAFER și ARF

piesele de schimb în domeniul feroviar deces la AFER coronavirus la AFERÎn sistemul feroviar, vor fi afectați de această măsură angajații Ministerului Transporturilor, inclusiv cei ai Direcției de Transport Feroviar (DTF), cei ai Autorității Feroviare Române (AFER), cei ai CENAFER și cei ai Autorității pentru Reformă Feroviară.

În schimb, măsura nu li se va aplica angajaților de la cele 15 spitale de căi ferate (două în București – Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting și Spitalul Clinic nr. 2 CF – și 13 în alte orașe – Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Ploieşti, Galaţi, Constanţa, Braşov, Paşcani, Simeria, Oradea, Craiova, Sibiu și Drobeta Turnu Severin).

Aceasta pentru că, potrivit proiectului menționat, excepţie de la înghețarea salariilor face personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II Familia ocupaţională de funcţii bugetare Sănătate şi asistenţă socială la Legea-cadru nr. 153/2017 care va beneficia de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022, şi cele din luna decembrie 2021.

Angajații societăților și companiilor feroviare de stat – CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă și Metrorex – nu vor fi afectați de această măsură, deoarece ei nu sunt bugetari.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Polițiștilor TF li se vor plăti orele suplimentare

salarii înghețate în 2022 Rail Action Week trenuri de Sfânta Maria razii în gări și trenuri controale în găriTotodată, polițiștii de la Transporturi Feroviare vor beneficia de plata orelor suplimentare. În proiectul menționat se precizează că pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională care desfăşoară activitate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.

Aceste drepturi urmează a se acorda în limita de 3% din suma soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, la nivel de ordonator principal de credite.

Neadoptarea măsurilor fiscale ar determina o reducere a veniturilor bugetare în anul 2022 de șase miliarde de lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru anul viitor.

Doi ceferiști de frunte rămân fără pensii speciale

salarii înghețate în 2022 Alegeri locale 2020 la Fetești
Sorin Gafițoi

De asemenea, Guvernul va da o Ordonanță de urgență prin care pensiile speciale ale primarilor vor fi prorogate în 2022, pentru al doilea an consecutiv.

De această măsură vor fi afectați cel puțin doi ceferiști de frunte. Este vorba de Sorin Gafițoi și Gheorghe Catrinoiu, care au fost primari la Fetești, județul Ialomița.

Gheorghe Catrinoiu a pierdut alegerile primar din Fetești
Gheorghe Catrinoiu

Sorin Gafițoi a fost primar la Fetești timp de un mandat, în perioada 2016-2020 și i-a succedat unui alt ceferist – liberalul Gheorghe Catrinoiu, care ocupase această funcție timp de două mandate. La alegerile din 2020, Sorin Gafițoi nu a mai candidat și s-a întors în sistemul feroviar, pe postul de revizor general de Siguranța Circulației la Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

A candidat însă Gheorghe Catrinoiu, care a pierdut alegerile și a rămas, la vremea respectivă, director general al Electrificare CFR SA, după cum a scris Club Feroviar.

Ultimele Articole