marți, iunie 6, 2023
spot_img

Proiect de S-Bahn la Timișoara, cu tramvaie turcești. Primăria vrea să acceseze fonduri europene

Un proiect de S-Bahn la Timișoara a fost întocmit de Primărie și Societatea Metropolitană de Transport Timișoara, care vor să acceseze fonduri europene. Într-o primă fază, se intenționează utilizarea tramvaielor turcești ce vor fi livrate de Bozankaya. Ce nu au explicat însă edilii este cu ce propulsie vor circula tramvaiele pe calea ferată, deoarece diferența de la 750 V la 27 KV e ceva cam mare…

S-Bahn la Timișoara

Specialiștii în drumuri din Primăria condusă de Nicolae Robu și Societatea Metropolitană de Transport Timișoara, condusă de Ioan Goia, fostul șef al STPT, vor să depună, pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) un proiect „pentru implementarea unui sistem de transport public integrat metropolitan utilizând rețeaua de tramvai urbană și rețeaua feroviară în zona aglomerației urbane Timișoara, pe traseele Voiteni – Deta – Buziaș – Lugoj – Jimbolia – Sânnicolau Mare – Recaș, respectiv pe traseele regionale Arad – Lipova – Radna – Reșița”.

Consilierii locali au aprobat deja un studiu de oportunitate, care spune că se vor înființa trasee de transport local în zona Timișoarei, dar și trasee regionale în colaborare cu alte autorități din regiunea de vest, inclusiv o stație intermodală metropolitană în zona Portului Timișoara, informează site-ul Timiș Online. ”Trenul metropolitan reprezintă un sistem feroviar local sau regional care oferă un serviciu de transport în interiorul și în jurul marilor aglomerări urbane. În exemplele europene de tren metropolitan de tip S-Bahn sau RER (Viena, Zurich, Paris, Munchen, Berlin), acestea leagă de cele mai multe ori zonele centrale sau gara principală a marilor orașe (circulând uneori pe rețeaua urbană de metrou), cu localitățile din zona metropolitană, chiar și până la 40 km distanță”, spun reprezentanții Primăriei.

S-Bahn la Timișoara. Trasee spre Arad, Lipova, Radna și Reșița

Planul este să fie folosită rețeaua de tramvai urbană și rețeaua feroviară pe traseele Voiteni, Deta, Buziaș, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Recaș, respectiv pe traseele regionale Arad, Lipova, Radna, Reșița.

Potrivit specialiștilor PMT, trenul-tramvai ar putea circula în doi ani, mai întâi cu o parte din tramvaiele turcești aflate în lucru la fabrica Bozankaya. Primăria cumpără, cu bani europeni, 21 de tramvaie noi, produse de turcii de la Bozankaya. Prima garnitură ar trebui să ajungă în toamnă-iarnă la Timișoara, urmând să fie omologată. Șeful Direcției de Drumuri din Primărie spune că „până la sfârșitul lui 2021 le vom avea pe primele 16”.

Pentru ca planul să devină realitate este nevoie de câteva investiții și de un acord clar cu primăriile de lângă Timișoara și cu CFR SA. ”Se poate implementa cu tramvaiele noi, putem circula în doi ani. Proiectul va fi depus pe POIM, la Ministerul Transporturilor, iar pe fonduri europene vrem să cumpărăm tren-tramvai. Vom colabora cu celelalte localități implicate în proiect și vom reabilita linia pe unde este nevoie. Trenul-tramvai va putea circula cu 100-120 km/h, tramvaiele din Timișoara merg cu 70. Estimăm că la final se ajunge la câteva sute de milioane de euro”, au declarat reprezentanții Direcției de Drumuri din cadrul Primăriei.

Ultimele Articole