marți, septembrie 26, 2023
spot_imgspot_img

S-a vândut clădirea unde CFR SA visa să mute sediul Regionalei București

Firma CITR, administrator judiciar al IPTANA, a vândut unei firme specializate în afaceri cu spații comerciale sediul acestei companii din vecinătatea Ministerului Transporturilor. Acum câteva luni, conducerea CFR SA a visat să mute aici sediul Regionalei București a CFR SA.

Sediul IPTANA, firmă de proiectare în domeniul infrastructurii înființată la 1953, a fost vândut unei companii cât se poate de profitabilă, şi anume Generalcom SA din București. Potrivit informațiilor deținute de Club Feroviar, clădirea a fost vândută cu suma de 3,5 milioane de euro, fără TVA, adică suma anunțată la demararea procedurii de către CITR. Generalcom SA a avut anul trecut un profit brut de 15,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 25 de milioane de lei.

Sediul IPTANA a fost dorit și de CFR SA pentru a muta aici sediul Regionalei București, după cum a informat Club Feroviar. La finele lunii mai, AGA CFR SA a aprobat conducerii CFR SA angajarea unui împrumut bancar pentru cumpărarea imobilului. Cel mai probabil însă aprobarea a venit prea târziu pentru că licitația a fost anunțată pentru data de 26 mai.

Clădirea IPTANA, sediul companiei omonime, se află în imediata vecinătate a Palatului CFR, imobil în care își desfășoară activitatea Ministerul Transporturilor, Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Metrorex și conducerea centrală a CFR.

Până în 2010, clădirea Palat CFR SA s-a aflat în proprietatea companiei de infrastructură CFR SA. În toamna acelui an, sub bagheta ministrului Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, Ministerul Transporturilor a preluat de la CFR SA pachetul de acțiuni deținute la compania Palat CFR în contul unei datorii de 109,25 milioane de lei. Originea datoriilor a fost „nejustificarea unor sume de bani alocate sub formă de împrumut”, potrivit unui comunicat de presă de la acel moment al ministerului.

Potrivit anunțului de participare la licitație ce a fost disponibil aici, s-a vândut un teren în suprafață de 560 mp și cladire de birouri, regim înălțime 2S+P+6E+Etaj tehnic, edificată în anul 2010, având o suprafață construită la sol de 403 mp, desfășurată de 3.416 mp și utilă totală de 3.060 mp, situată în București, Bd. Dinicu Golescu nr. 36, Sector 1, (se vinde împreună cu centrală telefonică digitală ”Ericson”, cu un pachet de bunuri mobile și cu un aparat de Forfecare), la prețul de 3.504.154,50 EUR exclusiv TVA.

Clădirea se află sub sechestru asigurator ANAF în sumă de 12,83 milioane de lei, mai are pe ea o ipotecă a Administrației Locale de Taxe a Sectorului 1 de 189 mii de lei și o altă ipotecă de 3 milioane de lei și 200 de mii de euro pusă de Volksbank/Banca Transilvania.

 

 

Ultimele Articole