spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Se majorează tariful pentru rezervarea locului la CFR Călători. Cât costă acum

Pe 1 noiembrie trebuia să intre în vigoare actul normativ prin care se majorează tariful pentru rezervarea locului la CFR Călători, pentru călătoriile în trafic intern. Actul normativ nu a fost încă semnat de ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc.

tariful pentru rezervarea locului modificări în mersul trenurilor

În ceea ce privește prețurile biletelor, acestea rămân deocamdată neschimbate, însă ele vor face obiectul unei analize ulterioare. Actul normativ care scumpește rezervarea locului se numește ”Referat de aprobare a ordinului ministrului Transporturilor pentru pentru modificarea Anexei la Ordinul ministrului Transporturilor, interimar, nr. 1050/2013 pentru aprobarea tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători”.

Potrivit legislației în vigoare, la CFR Călători ca tarif standard este considerat tariful „preţ întreg” calculat pe pasager, la tariful integral corespunzător distanţei kilometrice parcurse, la rangul de tren (Regio sau InterRegio) şi clasa comercială utilizată (1 sau 2), la care se adaugă tariful de rezervare a locului. Acesta este obligatoriu la trenurile InterRegio și facultativ, la unele trenuri Regio (fostele Personale).

Cinci lei în loc de patru, tariful pentru rezervarea locului la CFR Călători

Vechiul tarif de rezervare a locului fusese aprobat printr-un ordin al ministrului Transporturilor din 20 august 2013, la valoarea de patru lei/loc, la tren de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, indiferent de distanță, având inclusă cota de TVA de 24%. Prin reducerea TVA la 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016, respectiv 19% din 1 ianuarie 2017, în prezent valoarea tarifului tichetului de rezervare a locului este 3,90 lei.

Acum, Ministerul Transporturilor a stabilit majorarea acestui tarif la cinci lei. ”Față de cele prezentate și având în vedere că tariful tichetului de rezervare nu s-a modificat din anul 2013 dar și faptul că pentru călătoriile pe distanțe lungi este necesar asigurarea locurilor rezevate considerăm oportun modificarea tarifului tichetului de rezervare loc în sensul majorării acestuia la valoarea de 5,00 lei/loc, la tren de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, orice zonă kilometrică tarifară, cu TVA inclusă”, se arăta în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, devenit acum literă de lege.

Ultimele Articole