Stația de metrou Tudor Arghezi de pe Magistrala 2 s-a deschis miercuri la prânz, însă deocamdată trenurile circulă la cale liberă, în sistem pendulă, până la stația Berceni (fostă Depoul IMGB). Responsabilii Metrorex promit că până la finele anului în curs va deveni funcțional și sistemul de automatizare, ceea ce va permite ca trenurile să circule neîntrerupt de la Tudor Arghezi la Pipera, din sudul în nordul Bucureștiului, traversând centrul prin subteran.
”Marcăm un moment deosebit de important în istoria Bucureștiului. Este o investiție foarte imporantă și utilă pentru locuitorii Sectorului 4 și pentru cei care locuiesc în Ilfov. Din acest punct, după doi ani de chin, avem absolut toate cele necesare pentru a demara extinderea liniei de metrou către comuna Berceni. Recunoaștem că acest oraș are nevoie de dezvoltare majoră. În următoarele săptămâni vom ridica în SICAP, în parteneriat cu CJ Ilfov, Sectorul 5 și Metrorex și proiectul pentru extinderea metroului de la Gara de Nord la Progresul”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.
La rândul ei, directorul general al Metrorex, Marian Miclăuș, a explicat că deocamdată se circulă în sistem pendulă, pentru că sistemul de automatizare nu este încă funcțional.
”Circulația trenurilor se va realiza în primă fază în sistem pendulă, pe relația Berceni-Tudor Arghezi, având în vedere că sistemul de automatizare nu a fost finalizat în integralitate. Avem asigurări că se va finaliza în curând, până la finalul anului. În primă fază, trenurile vor circula la interval de opt minute între stațiile Berceni și Tudor Arghezi, iar mai departe, până la Pipera, la interval de patru minute. După finalizarea sistemului de automatizare a circulației, trenurile vor circula de la stația Pipera la Stația Tudor Arghezi la interval de patru minute”, a declarat șefa Metrorex.
Magistrala 2 se va extinde în comuna Berceni
Despre extinderea Magistralei 2 în comuna Berceni, primarul Daniel Băluță a declarat că studiul de prefezabilitate este gata, iar acum se lucrează la studiul de fezabilitate.
”Studiul de prefezabilitate este gata, sunt stabilite traseele cu consultantul JASPERS, urmează în următoarele săptămâni o dezbatere publică deoarece Planul Urbanistic din Comuna Berceni trebuie să sufere anumite modificări, investiția este calibrată pe un anumit număr de călători, ca să fie eficientă, și s-a stabilit un plan de dezvoltare pentru această zonă. Pe traseul metroului se propune un regim de înălțime P+4, acum e P+2. Este ultimul pas pe care îl avem, pentru că în următoarele luni se finalizează studiul de fezabilitate și putem să ridicăm proiectul în SICAP anul viitor”, a explicat Băluță.
Stația de metrou Tudor Arghezi a marcat două premiere în România
Stația Tudor Arghezi a fost deschisă abia azi, chiar dacă lucrările de construcție au fost finalizate în decembrie anul trecut, iar termenul anunțat atunci de Metrorex pentru punerea în circulație era luna aprilie a acestui an.
Pe 13 decembrie 2022, cu aproape două luni mai devreme față de termenul contractual, asocierea de companii Somet, TIAB, UTI și Erbașu SA a finalizat lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi, în prelungirea Magistralei 2, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Lucrarea constituie o premieră din două puncte de vedere: este prima investiție în infrastructura de metrou derulată de o autoritate publică locală – Primăria Sectorului 4 – și primul proiect de metrou de după 1989 realizat de o asociere de firme românești (la vremea începerii lucrărilor).
Investiție finanțată din bani europeni
Proiectul a presupus dublarea căii de rulare de la stația Berceni (fostă Depoul IMGB) până la noua stație Tudor Arghezi, pe o distanță de aproximativ 1,6 km, inclusiv aparatele de cale. În ceea ce privește stația propriu-zisă Tudor Arghezi, ea este supraterană și are un pasaj subteran pe sub Șoseaua Berceni. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, și cu un regim de înălțime de S+P+2E, stația are șase zone pietonale. Două dintre acestea sunt situate pe partea opusă a șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.
Valoarea totală a investiţiei este de 50 de milioane de euro, dintre care 15% sunt decontaţi de Primăria Sectorului 4, iar 85% de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. La finalizarea lucrărilor, la noua staţie de metrou, toată infrastructura a trecut la Metrorex, respectiv Ministerul Transporturilor.
Peronul stației se află la nivelul solului, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor două etaje. Stația Tudor Arghezi este prevăzută cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situată vizavi de stația de metrou și asigură legătura cu peronul noii stații, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce subtraversează Șoseaua Berceni. Accesul călătorilor pe peron este facilitat de șapte scări rulante, precum și de șapte lifturi. De asemenea, pe toată lungimea peronului a fost montat un covor tactil de direcționare pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Primăria Sectorului 4 a construit peste drum de noua stație de metrou și o parcare de tip park&ride de 350 de locuri, astfel încât cei care vin din Ilfov să-și poată lăsa mașinile acolo și să-și continue călătoria cu metroul spre centrul orașului. Parcarea și stația de metrou sunt legate printr-un tunel.