spot_img
vineri, mai 27, 2022
spot_img

S-a calculat. Cât ne costă accidentele rutiere la nivel de cale ferată

Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR) are în derulare un proiect de amenajare a aproape 200 de treceri la nivel cu calea ferată care să ducă la micșorarea numărului de accidente.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Efectuând o corelare între numărul accidentelor rutiere și a persoanelor decedate sau rănite cu valoarea economică (pierderea societății) a acestora rezultă o pierdere totală de 47.309.800 euro la nivelul României din cauza accidentelor rutiere produse în ultimii 7 ani pe drumurile naționale la intersecțiile la nivel cu calea ferată, a informat marți Cristian Andrei, director al Direcției de siguranța circulației și monitorizare trafic din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR). 

Prezentarea a fost susținută la Conferința de Infrastructură Club Feroviar. CNAIR are un proiect în valoare de 34 milioane lei fara TVA, care beneficiază de o contribuție de 85% a UE în zona impact a drumurilor naționale.

Proiectul este inclus în componenta: „Apel de proiecte ce vizează creșterea gradului de siguranță și îmbunătățire a condițiilor de mediu pe toate modurile de transport – proiecte noi de investiții​”.

Proiectul propune reducerea cu 50% a numărului de victime din accidente rutiere, prin:

  • Iluminarea sectoarelor de drumuri naționale la trecerile la nivel cu calea ferată;
  • Îmbunătățirea semnalizării rutiere verticale și orizontale a trecerilor la nivel cu calea ferată a drumurilor naționale, prin refacerea marcajelor rutiere și completarea semnalizării verticale;
  • Diminuarea posibilităților de nerespectare a regulilor de circulație impuse de către conducătorii indisciplinați prin implementarea unei măsuri tehnice ce va interzice conducătorilor auto să efectueze manevra neregulamentară de depășire.

Potrivit directorului CNAIR, în perioada 2011-2018 au avut loc 2.389 accidente grave la intresecțiile cu calea ferată, soldate cu 28 de morți, 109 persoane rănite grav, 300 persoane rănite ușor.

Descarcă aici prezentarea lui Cristian Andrei, CNAIR

Conform raportului Road Safety Country Overview – România, existent pe site-ul oficial al Uniunii Europene, valorile pentru o persoană decedată sau rănită sunt:

  • Prețul unei vieți pierdute într-un accident rutier este evaluat la 1.048.000 euro;​

  • Prețul unei persoane rănite grav într-un accident rutier este evaluat la 136.200 euro;​

  • Prețul unei persoane rănite ușor într-un accident rutier este evaluat la 10.400 euro;

Ca urmare, corelând informațiile, a rezultat că accidentele rutiere la nivel de cale ferată au cauzat daune de 47,3 milioane euro. Comparativ cu suma proiectului de 34 milioane lei (șapte milioane euro) rezultă că investiția este acoperită, spune Cristian Andrei.

Proiectul presupune implementarea următoarelor măsuri tehnice pentru fiecare intersecție la nivel cu calea ferată în parte:

-stâlpi de iluminat echipați cu panouri fotovoltaice

-separatori de trafic cu elemente reflectorizante

-benzi rezonatoare din marcaj rutier

-console pentru panouri indicatorare

Informațiile au fost privite cu un aumit scepticism de către Corneliu Luscalov, director pentru infrastructură din partea Asociației Industriei Feroviare. El a opinat că cea mai modernă și civilizată soluție este „denivelarea”, anume separarea trecerilor de cale ferată de șosele. Cristian Andrei spune că până acum au fost amenajate 88 de treceri, în final urmând ca numărul acestora să ajungă la cel puțin 180 (din totalul de 246, restul nefiind clar dacă mai sunt în zone unde transportul feroviar mai există).

Ultimele Articole